Gazdaság

Egy könnyed cabernet

Egerre szoktuk mondani, hogy tán itt a legnagyobb az egy négyzetméterre eső tehetséges borászok száma, de Szekszárd se igen marad le Eger mögött.


Egy könnyed cabernet 1

Erős egyéniségekben biztos nem, ezek egyike Vesztergombi Ferenc, kinek egy könnyed és elegáns cabernet-jével örvendeztetjük meg ezen a héten a Borpultunkra támaszkodókat.

Szekszárd az ország egyik legszebb főterével, az intenzív kisugárzású Béla térrel, a hatalmas, hegynyi dombsággal, mely, mint a Vogézek, húzódik északról dél felé, sajátos, mindig kicsit izolált mivoltával, erős kulturális hagyományaival – I. Bélától Liszt Ferencen át Babitsig majd Mészöly Miklósig – vonzó, eredeti, álmos város. Löszös öblei a legjobb honi bortájak közé tartoznak, németes gyökerű borkultúrája a világszínvonal felé tart.

Vesztergombiék 27 hektáron borászkodnak, a borrendszerváltás első pillanatától az élvonalba tartoznak tiszta, szigorú, súlyos boraikkal. A cabernet feketéje és a merlot sötétje jellemzi színképüket, azaz inkább a mély és komplex vörösök felé hajlanak. Ehhez képest ez a cabernet könnyed és gyümölcsös, a hűsebb évjáratot tükröző, feltűnően szép, világító rubinszínű bor intenzív cabernet-illattal. Átlátszó, nem olyan feka, mint némely tömörebb Vesztergombi-cabernet, de ez nem baj. Ez más funkciójú bor: könnyebben érthető-fogyasztható, gyümölcsös, nem-barrikolt, fajtajelleges tétel. Kifejezetten piacos bor, és a piac kedveli is, mert jó ivású, ahogy Vesztergombi mondja, „lehet inni és még amellett cabernet is”. Nagyon jót tett a palack megjelenésének az etikett modernizálása: igen elegáns és piacos, ugyanakkor kiemeli és őrzi a Vesztergombi-címert. Perszer Ipacs Géza, a legempatikusabb és -kreatívabb egri grafikus munkája, aki nélkül nem tartana ott a magyar bor, ahol tart.

Tizenhárom százalékos alkohol, 5,5 gramm/liter körüli, üde érzetű savak, a bor minőségéhez képest rendkívül baráti, 2 ezer forint körüli ár. Jó társaságban folytatott beszélgetések bora, mely beszélgetésekhez camembert vagy brie sajt adatik fel, utóbb esetleg egy kis stifolder (sváb szalámi), házi disznósajttal.



Vesztergombi Cabernet sauvignon 2005 › 13% alkohol › 5,5 g/l körüli, üde érzetű savak › Camembert vagy brie sajthoz › 2 ezer forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik