Gazdaság

A szén-monoxid esetleges gyógyító hatásának

felderítésén dolgoznak brit vegyészek.

A feltételezések szerint az egyébként mérgező gáz vérnyo-máscsökkentőként jöhetne számításba. A tudósok most a gáz biztonságos adagolásának problémáját próbálják megoldani.

Polleninjekcióval kezelnék a szénanáthát
brit orvosok. Ennek eredményességét több klinikai vizsgálat is igazolja, amelyeket 1645 személy bevonásával végeztek el. Az injekciók azonban 4 esetben súlyos mellékhatásokat okoztak, így a kezelést csak megfelelően felszerelt egészségügyi központokban javasolják a tudósok.

Ózonfogászattal kísérleteznek
amerikai fogorvosok. Az ózont, amely elpusztítja a fogszuvasodást kiváltó baktériumokat, speciális, a fogakra légmentesen illeszkedő foglalattal ellátott készülékkel juttatják a szájba.

A cigaretták nikotintartalma
átlagosan 11 százalékkal nőtt 1997 és 2005 között – állapították meg amerikai orvosok a gyártók adatai alapján. Ezt egyrészt a nikotinban gazdagabb dohánylevelek alkalmazása, másrészt a cigarettaszálak tervezésének módosítása okozta – olvasható a Harvard School of Public Health közleményében.

Selyemhernyóhoz hasonló puha robotot
fejlesztenek amerikai mérnökök. Céljuk, hogy a folyadékkal töltött tömlőkből álló harmonikaszerű gépre miniatűr szenzorokat szereljenek, majd azt az élő állatokhoz hasonló mozgás megvalósításával irányíthassák.

A kukorica széntartalmának elemzésével
térképezik fel az Egyesült Államok légszennyezettségét amerikai kutatók. Ezt az a tény teszi lehetővé, hogy a fosszilis tüzelőanyagok nem tartalmaznak egy bizonyos szén izotópot, ami egyébként előfordul a légköri levegőben. A növények széntartalmának elemzéséből így a kőolaj és szén eredetű szén-dioxid mennyiségére, abból pedig a légszennyezés mértékére következtethetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik