Gazdaság

Gőzöléses megoldások

Noha a különböző kristályok és az üvegek első ránézésre hasonlóak, fizikai és kémiai tulajdonságaik alaposan eltérnek, ami különböző szerkezetüknek köszönhető.

Az általában puhább üveg ugyanis amorf anyag, rendezetlen belső szerkezettel, míg a keményebb kristályok szabályos belső struktúrájúak. Az amerikai University of Wisconsin-Madison kutatóinak azonban most sikerült olyan különleges üveget előállítaniuk, amely rendezetlen szerkezete ellenére is a kristályokhoz hasonlóan kemény és tartós.


Gőzöléses megoldások 1

Új típusú üveg. Kemény és tartós.

Az új üveg előállításának lényege, hogy a forró anyagot nem egyszerre hűtik le, mint általában szokás, hanem az olvadék elpárologtatásával kapott gőzt csapják le, mégpedig rendkívül vékony, filmszerű bevonatok sorozatában. Az így előálló struktúra a rétegekben amorf, azok között viszont kristályos jellegeket mutat, vagyis ötvözi a két szerkezet előnyeit.

Az üveggőzölés módszere érdekes módon új gyógyszerformák kidolgozását segítheti. Sok szilárd halmazállapotú gyógyszert ugyanis szintén az olvadék gyors lehűtésével állítanak elő. A rétegenként felépítő technikával viszont nemcsak változtatható az egyes rétegek felszívódásának sebessége – azaz tetszés szerint gyors, vagy elhúzódó hatás alakítható ki -, hanem korábban gyógyszerként kezelhetetlen hatóanyagokat is megfelelő formába lehet vele hozni. A technikát ki is próbálták már egy ilyen, eddig gyógyszeralapanyagként használhatatlan, ám önmagában hatékony gyulladáscsökkentő vegyülettel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik