Gazdaság

Teremtő kvazárpor

Nagyjából egyetértés alakult ki mára tudományos körökben a Föld és egyéb bolygók keletkezésére vonatkozóan: ezek szerint - nagy vonalakban - az űrben keringő szilárd részecskékből tömörödtek össze a planéták.

Arra a kérdésre azonban még mindig nincs válasz, vajon végső soron honnan is eredhet az égitesteket alkotó anyag. A NASA Spitzer teleszkópja új felvételeinek segítségével azonban a csillagászok most a kozmikus por jelentős, eddig ismeretlen forrását tárták fel: elméletük szerint a fekete lyukak ontják magukból a finom eloszlású anyagot.


Teremtő kvazárpor 1

Az Univerzumnak a Tejútrendszert tartalmazó részén a kozmikus por jelenleg az életük vége felé járó felrobbant csillagokból származik. A Föld keletkezésének idején azonban ilyen csillag még nem volt a környéken, így mostanáig rejtély volt, honnan is jött a bolygókat felépítő anyag. Most kiderült: legalábbis részben a kvazárok, e roppant méretű fekete lyukak szórják szét azt. Amikor ugyanis a kvazár mérhetetlen gravitációs tere miatt „túl sok” anyagot szippant be, a belsejébe tartó anyagtömegben olyan örvények keletkeznek, amelyek kifelé is vetik a port. A kutatók egy tőlünk mintegy 8 milliárd fényévnyire lévő kvazárban, a PG2112+059 jelűben meg is figyelték e permetezést: a belőle távozó gázfelhőben a Spitzer távcsővel a Földet is felépítő elemeket és ásványokat is sikerült kimutatni, bolygónk anyaga tehát – vagy annak egyelőre nem ismert hányada – e vidékről származhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik