Belföld

Bányabezárás ellen tüntetett a Jobbik

Oroszlány főutcáján tartott halotti menetet a Jobbik a márkushegyi bánya év végi bezárása ellen tiltakozva.

Vona Gábor Jobbik-elnök levélben köszöntötte a résztvevőket. Azt írta, hogy “az ország utolsó mélyművelésű bányájának bezárása nem egy a sok bezárás közül, egy szakma halálát jelentheti. Vona Gábor levelét Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselője olvasta fel nagyjából 120 fő előtt. Emlékeztetett arra, hogy pártja az elsők között emelt szót a bánya bezárása ellen és 2011-ben szenet borítottak a nemrég elhunyt Kapolyi László budai villája elé, aki spekulatív áramvásárlási szerződésekkel 2008-ban a csőd közelébe sodorta a Vértesi Erőművet és a márkushegyi bányát.

 
Fotó: MTI / Krizsán Csaba 

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős államtitkára a 2014-es oroszlányi bányásznapon elmondta, hogy a bányával integrációban működő Vértesi Erőmű 2013-tól 42,3 milliárd forintot kapott a működés veszteségeinek pótlására, a társadalmi és regionális problémák enyhítésére. Több mint 10 milliárd forint az átképzési programokra, előrehozott nyugdíjakra és végkielégítésekre rendelkezésre álló keret.

Magyarország kötelezettséget vállalt a bánya bezárására, amikor az Európai Uniótól engedélyt kért a 2002 óta fennálló szénfillér támogatás folytatására, mely nélkül az erőmű csődbe menne.

A bányában jelenleg 580-an dolgoznak. A földalatti bányaterület rekultivációjában, az eszközök kimentésében és a létesítmények bezárásában 2016 közepéig 235 ember vesz majd részt. Ők továbbfoglalkoztatásukkal megszerzik az átmeneti bányászjáradékra való jogosultságot. A föld feletti létesítmények rekultivációja 2018-ig biztosíthat további munkalehetőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik