Gazdaság

Hogyan lesz a bank részvényes?

MENNYIT ÉR? Egy tőzsdén forgó vállat értékét (enterprise value – EV) piaci kapitalizációjának és nettó hitelállományának különbözete határozza meg. A piaci kapitalizáció a társaság teljes részvényszámának és egy részvény aktuális piaci árának szorzata, a nettó hitelállomány pedig a rövid és hosszú lejáratú hitelek összege, csökkentve a rendelkezésre álló likvid eszközökkel (pénzeszközök és értékpapírok).

IRÁNYTŰ. Az EV fontos mutatószámok alapja; a nevezőben leggyakrabban a 12 havi kumulált árbevétel (EV/sales), illetve a halmozott üzemi eredmény és elszámolt értékcsökkenés összege (EV/EBITDA) szerepel. A tőzsdén forgó részvénytársaság tulajdonosai a részvényeket birtokló személyek és/vagy társaságok, ugyanakkor a finanszírozásban nélkülözhetetlen szerepet játszanak az operatív működéshez és/vagy hosszú távon megtérülő beruházásokhoz hátteret nyújtó hitelezők.

KÉNYSZERTULAJDONOSOK. Csak különleges esetekben fordulhat elő, hogy a hitelezők tulajdonossá váljanak, vagy a tulajdonosok hitelállomány nélkül működtessék a vállalatot. Az előbbi megvalósulására szolgálhatnak azon hibrid (átváltoztatható) instrumentumok, amelyek lehetővé teszik, hogy a hitelek előre meghatározott feltételek esetén saját tőkévé váljanak. Fennállhat olyan eset is (a NABI-nál most ez történt), amikor a hitelezők rákényszerülnek, hogy a befektetett összeg (részleges) megtérülése érdekében tulajdonossá váljanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik