Gazdaság

140 milliót ért a pécsi Tiziano

A Nagyházi Galéria négynapos árverésének első napján 140 millió forintért talált gazdára kedden este egy Tiziano-festmény. Ezzel ez lett az idei tavaszi aukciós szezon legdrágább tétele, és egyben a Magyarországon elárverezett harmadik legértékesebb mű.

Mint arról korábban beszámoltunk, kivételesen értékes festmény gazdagította a Nagyházi Galéria tavaszi művészeti aukciójának katalógusát. A 65 millió forintról indított Tiziano-kép (Mária gyermekével és egy Szent Pál képében megjelenő donátorral) a FigyelőNet információi szerint a keddi, első napon meglehetősen nagy mozgolódást generált a licitálók körében, míg végül két licitáló versenyzett komolyabban.

A “harc” végül 140 millió forintos leütési árat eredményezett, miáltal a Tiziano-festmény a mostani tavaszi szezon eddigi legmagasabb áron elkelt műve. A magyarországi aukciós rekordlistát két Munkácsy Mihály festmény vezeti (a Poros út I. címűt 2003 telén 220 millió forintértA baba látogatóit 2003 tavaszán 160 millióért vásárolták meg), Vecellio Tiziano képe így a harmadik legértékesebb tétel.

A kép sorsa egyébként meglehetősen érdekesen alakult. Eddigi tulajdonosa egy pécsi család volt, amelynek tagjai az örökségül kapott alkotáson néhány millió forintért kívántak túladni. Mintegy 40 évig úgy lógott a család házának falán, hogy egy “velencei festő” műveként tartották számon, így nem kis meglepetést okozott, amikor kiderült, hogy valójában az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb mesterének eredeti alkotása.
 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik