Gazdaság

Definiálják a színlelt szerződéseket

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (ekho) folyó érdekegyeztetés során a munkavállalóknak és munkaadóknak sikerült elérniük, hogy a minisztérium egyértelmű kritériumrendszert dolgozzon ki arra, mi minősül színlelet szerződésnek.

Az ekho alkalmazásáról csütörtöki egyeztettek a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM), a Pénzügyminisztérium (PM) és az érintett érdekképviseleti szervezetek képviselői.

A munkaügyi miniszter elmondása szerint a színlelt szerződések átminősítése munkaviszonnyá témájában egyetértettek a felek abban, hogy a törvényben pontos felsorolás legyen arról, mi minősül színleltnek és mi munkaszerződésnek.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint erre megoldást adhat a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény módosítása, amely hamarosan az országgyűlés elé kerül. Ez felhatalmazást ad a munkaügyi miniszternek, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek iránymutatást adjon az átminősítésekre vonatkozó ismérvekről.

Acsay Judit, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) érdekvédelmi bizottságának elnöke a munkavállalói oldal képviseletében arról számolt be, hogy a munkaügyi miniszter a tanácskozáson a kormány nevében ígéretet tett arra is, hogy a munkaügyi tárca és a PM közösen irányelvet dolgoznak ki a munkaügyi felügyelet és az APEH számára. Ehhez az egyeztetésen munkaanyagot bocsátottak az érdekképviseletek rendelkezésére.

Ami még vitás

Csizmár Gábor beszámolt arról is, hogy a találkozón több kérdésben javasoltak az érdekegyeztető partnerek pontosításokat, ezek közül a legfontosabb az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) alkalmazása közötti átjárás kérdése volt.

A miniszter szerint ez a probléma megoldható, ám az ügyben elsősorban a PM-nek kellene állást foglalnia.

Az érintett munkavállalók és munkaadók azt szeretnék, hogy a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszer (TEÁOR) számainak körét – amelyek eldöntik, hogy mely szakmákra vonatkozik az ekho -, bővítsék ki.  

Az érdekképviseletek azt javasolták, hogy a segédszínészek, és a pályakezdők se maradjanak ki az ekho-körből, mert akik újonnan lépnek a pályára, de még nem végezték el a főiskolát, azoknak már ne is kelljen vállalkozást alapítani, hiszen az ekho jó megoldás lehet számukra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik