Belföld

Többet vihetnek haza a nagyvárosok vezetői

Átszabták a polgármesteri bértáblát, sokat buktak a kis települések irányítói, nagyobb lábon élhetnek a nagyvárosok élén állók.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, változik a polgármesterek fizetése, mindössze bruttó 149 ezer forintot keresnek majd havonta az 500 lakosúnál kisebb önkormányzatok vezetői. Emelkedik viszont a 30 ezer lakos feletti város polgármestereinek bére: 598 ezer forint lesz.

A Blikk kiszámította, hogy 60 városvezető jár jól az önkormányzati törvény módosításával.

A 30 ezer lakos feletti városok vezetőinél többet kapnak a kerületi és a megyei jogú városok polgármesterei: helyettes államtitkári fizetésben részesülnek. Ez havi 748 ezer forintot jelent, 112 ezer forintos költségtérítéssel kiegészítve. Így 30-43 százalékkal kapnak többet mint eddig. A legnagyobb nyertesei a változtatásnak a főpolgármester és helyettesei. : Tarlós István 1,3 milliót, helyettesei pedig 1,17 milliót keresnek, többet, mint most a miniszterek – írja a lap.

Az ennél kisebb települések vezetői mind rosszabbul járnak a változtatással. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke ezért azt mondta a lapnak, hogy “jól meg kell gondolnia ezentúl, aki polgármesterkedésre akarja adni a fejét. Lesznek olyan kistelepülések, ahol a közmunkások is jobban fognak keresni, mint maga a polgármester”. Schmidt hozzátette, hogy szerinte sok jelenlegi, munkáját lelkiismeretesen és jól végző polgármester dönthet úgy, hogy bruttó 74 ezer forintért nem fogja folytatni a munkáját

Olvasói sztorik