Pénzügy

Kettészakadt az ország a bérek terén

Az országos fizetési átlagokat a budapestiek húzzák nagyon durván felfelé, miközben sok megyében nyomasztóan keveset keresnek az emberek.

Az összesített mukaerőpiaci és bérezési statisztikák hiába mutatnak javulást, ha megnézzük a részletes adatokat, már nem is olyan rózsás a helyzet – írja a Buksza blog. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikái alapján ugyanis nagyon durva különbségek vannak a bérekben területi szinten.

Természetesen minden szempontból Budapest áll a fizetési statisztikák élén, ahol a 240 ezer forintos országos átlagnál 70 ezerrel volt magasabb a havi átlagkereset. Miközben hat megyében – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Békés, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok – még a 200 ezer forintot sem érte el a havi átlagkereset. Az országos átlagot mindössze három megye – Pest, Fejér és Komárom-Esztergom – közelítette meg 231-238 ezer forintos eredményével.

A KSH által – a családi kedvezmény nélkül számolt – nettó havi bér az első negyedévben is Budapesten volt a legmagasabb (194 ezer forint), 43 ezerrel előzve meg az országos átlagot. Nógrádban a legrosszabb a helyzet, ahol 107 ezer forint volt az átlag havi nettó. További részleteket ide kattintva talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik