Belföld

Durván lecsökkentették a polgármesterek bérét

Bruttó 149 ezer forintot keresnek majd havonta az 500 lakosúnál kisebb önkormányzatok vezetői. Egy 30 ezer lakos feletti város polgármesterének fizetése ehhez képest 598 ezer forint.

Nem feltétlenül lesz tolongás a kistelepülések polgármesteri címéért az őszi önkormányzati választásokon, az önkormányzati törvény módosítása értelmében ugyanis akár háromszoros különbség is lehet a megyei jogú városok és a kistelepülések vezetőinek fizetése között – írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

A lap felidézte: a Belügyminisztérium korábban azzal magyarázta a bértábla változását, hogy a helyhatóságoktól több feladat az államhoz került, így a polgármestereknek is kevesebb dolguk lesz. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint azonban az érvelés nem állja meg a helyét, hiszen az iskolákat átvette ugyan az állam, de az önkormányzatok új feladatokat is kaptak: a rendvédelmet, a közfoglalkoztatást, kéményseprést.

A főállású polgármesterek díjazása jelenleg a lakosság számától függően bruttó 270 ezer és 638 ezer forint között van, a 38 650 forint illetményalap legalacsonyabb szorzószáma 7 – az ezernél kevesebb lakosú települések esetében -, a legmagasabb pedig 16,5.

Az ősszel hatályba lépő módosítás értelmében az 500-nál kevesebb lakosú települések első embere a helyettes államtitkár illetményének 20 százalékát keresi majd, ami bruttó 149 575 forint. A lakosságszámtól függően az arány legfeljebb 80 százalék lehet, azaz egy 30 ezer lakos feletti város a polgármesterének fizetése 598 ezer forint.

Schmidt Jenő szerint ha a polgármesterek és a jegyzők fizetését csökkentik, a polgármesteri hivatalokban mindenkinek kevesebb lesz a fizetése, így az ügyintézők bére a minimálbérnél áll majd meg – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik