Gazdaság

Elefántszeizmográf

Eredetileg földrengések előrejelzésére használt szerkezetekkel próbálta felderíteni a vietnami háború idején az amerikai hadsereg az ellenséges csapatokat; a katonák vonulásának felismerésére úgynevezett geofonokat, azaz a talaj rezgéseit azonosító érzékelőket alkalmaztak. A hadászati célokra fejlesztett szenzorokat amerikai ökológusok most elefántok vándorlásának megfigyelésére alkalmas szerkezetté alakították át: a kutatók, akik a namíbiai Ethosa Nemzeti Parkban vetették be a módszert, úgy vélik, az érzőkelőkkel az ormányosokon kívül más nagyvadak életmódja is feltérképezhető. Sőt, a léptek következtében kialakuló rezgésekkel az állatok populációinak méreteire is következtethetnek: a vonulás közben rögzített jelek jellegéből, erősségéből és gyakoriságából tájékoztató jelleggel meghatározható az adott területen élő egyedek száma.

A kutatók vadászlesről végzett megfigyelései, valamint a felvett rezgések számítógépes elemzése során az is kiderült, hogy a vibrációk mintázata ujjlenyomat-szerűen jellemző az egyes fajokra. A szeizmikus eljárással egészen pontosan 82 százalékos találati aránnyal lehetett elkülöníteni az elefántdübörgést a zsiráfok, oroszlánok, az antilopok és az emberek lépteitől.

A módszert kifejlesztő kutatók szerint a geofonok hatékonysága még növelhető, ha tovább vizsgálják az állatok megfigyelése közben nyert paraméterek természetét. A módszer így kiválthatja a jelenleg alkalmazott, összetett laboratóriumi vizsgálatokat igénylő, a vadak ürülékének elemzésén alapuló természetvédelmi célú állatszámlálást. Mi több, a geofonos megfigyelés az Ethosa Parkon túl kiterjeszthető Közép-Afrika sűrű erdős vidékeire, ahol eddig, a buja növényzet miatt nem létezett megfelelő eljárás a nagyvadak számbavételére.

Az állatszeizmográfia egyetlen hátránya, hogy egyelőre drága, mivel a detektorok csak százméteres körzet letapogatását teszik lehetővé. Egy néhány négyzetkilométeres terület lefedéséhez is több száz szenzorra van szükség – széles körben így csak a jelenleg használt eszközök érzékenységének fokozásával terjedhet el a rezgésekre alapozott természetvédelem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik