Gazdaság

Áremelést akarnak a húsfeldolgozók

Az átadási árak minimum 10 százalékos emelésére volna szükség ahhoz, hogy megállítható és visszafordítható legyen a húsfeldolgozó üzemek veszteségessége.

Jankó Ferenc, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke szerint a húsfeldolgozó üzemek az önköltségi árnál kevesebbért értékesítik árujukat a kereskedőknek. Példaként említette a karajt, amelynek önköltsége 870 forint körül van kilogrammonként. Ugyanakkor a nagy kereskedelmi hálózatoknak a húsfeldolgozó üzemek 730-800 forint közötti átadási áron tudják ezt a húsfajtát értékesíteni. Ugyanez a helyzet a combbal és a lapockával is, csak ott valamivel kisebb a húsfeldolgozó cégek vesztesége.

A sertések felvásárlási ára ugyanakkor az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedik a 240-250 forintos árról 290-300 forint kilogrammonkénti árra emelkedett élő súlyra számítva. Ez az ár hozzávetőlegesen megegyezik az EU más országainak átlagárával. Ugyanakkor az alapanyag árának emelkedését a feldolgozók nem tudják teljes mértékben érvényesíteni az átadási árakban sem, sőt e költségnövelő tényező részbeni elfogadtatása is gyakran hetekbe is beletelik. Tovább rontja a feldolgozók piaci pozícióit az is, hogy az energia ára és a szállítási költségeknek szintén folyamatosan emelkednek.

A húsfeldolgozó cégek az uniós felkészülés kapcsán iparági szinten mintegy 20 milliárd forintot költöttek beruházásokra, korszerűsítésekre. Ezt az összeget szinte teljes egészében hitelből fedezték. Többek között ez is vezetett oda, hogy a feldolgozók nem tudták rentábilisan finanszírozni működésüket – hangoztatta Menczel Lászlóné, a Hússzövetség titkára. Menczelné sérelmezte azt is, hogy a nagy áruházláncoknak a feldolgozók visszatérítés címén az átadási ár mintegy 30 százalékát kénytelenek visszaadni.
Sürgette a szigorúbb hatósági ellenőrzést, főként az importáru szigorúbb vizsgálatát. Mindehhez Jankó Ferenc hozzátette, hogy a húsfeldolgozáson belül a feketegazdaság aránya mintegy 30 százalékra tehető.

Míg 2003-ban a húsfeldolgozók éves össznyeresége 2 milliárd forint körül mozgott, addig a múlt évben már a húsipar vesztesége elérte ágazati szinten az 1-2 milliárd forintot. Tavaly a húsipar árbevétele éves szinten mintegy 370 milliárd forint körül mozgott, ami az előző évhez képest mintegy 10 százalékos visszaesést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik