Gazdaság

Csak nyugodtan

Hosszabb távon még mindig jó befektetésnek tűnnek az osztalékrészvények.

Figyelemre méltóan emelkedett a közelmúltban a nagy részvénypiaci mozgásokra kevésbé érzékeny osztalékrészvények árfolyama. A kiváltó ok az állampapír-piaci hozamcsökkenés volt, a kockázatmentes hozam zsugorodása ugyanis felértékeli a nagy osztalékfizetőket. Ám mivel a költségvetés jelentős problémái és a megjelenő tőkekivonás miatt a 6 százalék alatti hozamok kérészéletűnek bizonyultak, illetve a tőzsdén is korrekció figyelhető meg, könnyen megállhat az osztalékrali.

A történet azonban talán még nem ért véget. A nagy árfolyam-emelkedés kora ugyan elmúlt, s az is könnyen elképzelhető, hogy a kurzusok csökkenhetnek a közeljövőben, de a 7-8 százalékos osztalékhozamok a kitartó befektetők számára vonzóak lehetnek. A 6,0-6,4 százalék körüli kötvény- és banki hozamok világában a jelenleg 7,2 százalékos osztalékhozammal forgó Démász vagy Zwack, a 8 százalék mellett vásárolható Magyar Telekom és Elmű, valamint a 9,5 százalékkal forgó Émász akár jó befektetés is lehet. Aki türelmes és bízik benne, hogy az elemzők által prognosztizált osztalékok kifizetésre kerülnek, s az érintett társaság hosszú távon legalább tudja tartani ezt a szintet, az alacsony kockázatmentes hozamok világában megnyugtató színvonalon fektetheti be pénzét. Az ilyen befektetőnek nem kell figyelnie a tőzsdehíreket és az árfolyamokat, csak hátra kell dőlnie a székben és vagdosni a képzeletbeli osztalékszelvényeket. Lehet, hogy közben az árfolyamok esnek, de befektetőnket ez nem érdekli, csak az, hogy biztosítva legyen a befektetés időpontjában látszó 7,0-9,5 százalékos hozam.

Kockázatok és mellékhatások természetesen itt is vannak. Jelenleg az osztalékadó 25 százalékos, így magánszemélyek számára a szelvényvagdosás nem a „legadóhatékonyabb” befektetési mód. Ezen a területen a tőzsdei osztalékjövedelmek és a kamatjövedelmek adózásának egységesítése hozhat megoldást. Ha ez 2007-ben megvalósul, akkor utoljára a jövő évi szelvény esetében nézünk szembe az adózási problémával. Még az osztalékpapírok nyugodt befektetőinek sem árt azonban ránézni néha a hírekre, a tervezett osztalékokat ugyanis meg is kell kapni ahhoz, hogy a befektetés időpontjában kitűzött hozamokat elérjük. Ha cégünk gazdálkodási eredménye romlik, s a szokott osztalékfizetés veszélybe kerül, a papír árfolyama drasztikusan is eshet. Ha pedig nem venni, hanem eladni akarunk, a legjobb alkalom az osztalékfizetést megelőző tavaszi időszak lehet. Ekkor ugyanis a korábbi évek tapasztalatai szerint a rövid távú osztalékvadászok mindig „meghúzzák” a nagyobb nyereségrészesedést fizető részvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik