Gazdaság

Jön a jüan?

Az euró és a dollár iszapbirkózása mellett a kínai jüan kereskedelmének újabb lazításáról szóló híresztelések hozták lázba a devizapiacokat.

Kamatemelésre készül a piacok szerint az Európai Központi Bank (ECB), s ez természetesen hatással van a devizaárfolyamokra is. Az eurózóna üzleti hangulatindexe immár ötödik hónapja javul egyfolytában, ugyanakkor az infláció októberben a vártnál kevésbé enyhült. Ennek nyomán a devizapiacokon az euró erősödésére irányuló várakozás jelent meg. A határidős kamatpiacok jegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy a befektetők márciusra várják az ECB 25 bázispontos emelését a jelenlegi 2 százalékról, ám szinte nyomban elkezdődött az idei monetáris szigorításra irányuló spekuláció is.

Felhívás volt keringőre az ECB kormányzótanácsa egyik tagjának nyilatkozata, aki szerint az euróövezet jegybankja egyre inkább aggódik a magas energiaárak miatt, s mély értelmű megjegyzése szerint „a szavak néha a központi bankoknak se elegendőek az inflációval szemben”.

A dollár tartós gyengülését az euróval szemben ugyanakkor kétségek övezik. Az amerikai GDP 3,8 százalékkal, a vártnál gyorsabban nőtt a harmadik negyedévben, s ez igazolja a Federal Reserve véleményét is: az Egyesült Államok állja a drága olaj csapásait, s kiheverte a Katrina és a Rita hurrikánok tombolását is. A vállalati szektorból viszont könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érkezik, újabb óriás, a General Motors állhat be a botrányok által megtépázott hírnevű amerikai mamutcégek sorába, miután nyomozás indult az autógyár nyugdíjalapjának könyvelésével kapcsolatban.

A gyors GDP-növekedés továbbra is azt sejteti: van még kamatemelési játéktér a dollárpiacon. A Fed döntéshozói november elsején, lapzártánk után gyűlnek össze legközelebb, s az általános várakozások szerint 4,00 százalékra emelik a jelenleg 3,75 százalékos irányadó rátát.

Az elmúlt egy hétben az euró 1,3 százalékkal erősödött a zöldhasúval szemben, az ECB – amúgy öt év óta az első – kamatemelésére spekuláló vásárlások következtében, ezzel ledolgozott valamit az idei 10 százalékos veszteségéből. Bizonytalanságot hozhat ugyanakkor a piacra, hogy Ben Bernanke, aki Alan Greenspant váltja a Fed élén január elejétől – miként képes megküzdeni a hirtelen rászakadó problémákkal. Bernankét nem fogadja bizalmatlanság a piacokon, de ez még korántsem jelenti azt, hogy bíznának is benne.

Az euró-dollár iszapbirkózása mellett Ázsiában könnyen lehet, hogy robbanás készülődik. A kínai jüan a dollárral szemben kezdett el száguldozni, miután egyre erősebben tartja magát a spekuláció, hogy az ázsiai sárkány a július közepi után ismét nagy lépésre szánja el magát a jüan árfolyamával kapcsolatban. Kína az idén júliusban megszüntette a jüan dollárhoz kötését, s helyette egy devizakosarat alkalmazott. A most fellángoló spekulációk szerint még Bush amerikai elnök jövő havi látogatása előtt lazítaná tovább a jüanra szoruló gyeplőt a kínai vezetés.

Jelenleg a jüannal folytatott kereskedelem mennyisége erős korlátok közé van szorítva, árfolyama nem ingadozhat napi 0,3 százaléknál nagyobb mértékben. Az amerikai vezetés folyamatosan és vehemensen szorgalmazza, hogy Peking értékelje le nemzetközi elszámolásokban használatos fizetőeszközét, mondván: annak alulértékeltsége jócskán hozzájárul az amerikai kereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiányához.

Elemzők szerint ha Kína végre elszánja magát az érdemi reformokra a jüannal kapcsolatban, az – ellentétben a jelenlegi, mérsékelt tempót ígérő kormányzati retorikával – feltartóztathatatlan és nagyon gyors lesz. Ez a jüan felértékelődése mellett valószínűleg magával húzza a jen árfolyamát is a világ vezető devizáival szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik