Gazdaság

Hugo házai







Hugo házai 1

Hugo házai 2
Hugo párizsi lakása
a Vogézek terén. 16 évig lakott itt; ma múzeumként látogatható.
Hugo házai 3

Hugo párizsi háza a Vogézek terén áll. Ez Párizs legszebb tere. Némelyek szerint: a világ legszebb tere. Nem tudom. A teret régtől többször körbejárva (140×126 méter), elhiszem. Épp négyszáz éves. IV. Henrik (kinek Párizs „megért egy misét”) határozta el, hogy itt pedig pompás tér fog állni. Döntésének eredményét már nem láthatta, mert a vallásháborúknak véget vető királyt 1610-ben meggyilkolták. Kialakításakor a teret királyinak nevezték (Place Royale). Amikor Victor Hugo ide költözött, a 6. szám alatt a második emeletet bérelte. Évente 1500 frank lakbért fizetett; 1848-ig lakott itt. Gyakorta költözött, így ez volt egyik leghosszabb fővárosi lakhelye. Párizsi lakás-múzeuma ezért került ide.

Beköltözésekor, 1832-ben mindössze harmincéves. De már vállán a hírnév, melyet serényen visel aztán még bő félszázadon át. A maliciózus André Gide emlékezetes sóhaja a kérdésre, hogy tudniillik ki is a legnagyobb, így hangzott: „Hugo, sajnos”. S valóban így volt. Abban pedig, hogy valóban így lehetett, közrejátszott a balsors. A császárság (a „kis Napóleon” kora) elől Hugo két évtizedre emigrációba kényszerült. Korábban, s épp itt, a Vogézek terén, háza folyton nyitva. Így dolgozni alig lehet, jegyzi meg az ausztráliaivá lett belga esszéíró, Simon Leys egy pár éve közölt Hugo-esszében. Szerinte hát a száműzetés (már ami a munkarendet illeti) tiszta szerencse. Ott, a száműzetés óceáni szigetén írja meg terjedelmes remekműveinek nagy részét Hugo. S fölfedezi közben – az épp születő fényképészeten meg a spiritizmuson kívül -, hogy, mint maga mondja, született lakberendező.








Hugo házai 1

Hugo házai 2
A Hauteville House Guernsey szigetén. Száműzetésben Hugo itt írta több remekművét, miközben festett és lakberendezéssel is foglalkozott.
Hugo házai 3

A feleség, amúgy gyermekkori barát, berzenkedik, mikor Hugo megvásárolja (1856-ban) Guernsey szigetén a ma Hauteville House néven ismert (és látogatható) házat. Ott aztán másfél évtizedig laknak. Kevéssel később, amúgy hűséges szoknyabolondként, félszázadon át odaadó barátnője szigeti és szomszédos házvásárlásába is beszállt felesben Hugo. A barátnő, kit Hugo felesége karácsony estére is meghívott (sikertelenül), Juliette Drouet guernesey-szigeti szalonja nagyjából látható a párizsi Vogézek terén. Hugo valódi, saját tulajdonú s átalakítású szigeti háza viszont csak utalásszerűen. (Ahhoz sziget-útra kell utazni.) Azt a szalont egyébként ő tervezte. Guernsey szigetén saját házának átalakítását s berendezését pedig teljes egészében. Vagyis előbb: rajzolta. E párizsi Hugo-ház egyik és mindenképp felfedezendő része ugyanis ez: Hugo, a grafikus. Kitűnően rajzolt (várat, tengert, hajót, odaliszkot).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik