Gazdaság

Sztereo és mono hangszedővel




Sztereo és mono hangszedővel 1
Sztereo és mono hangszedővel 2

Nem ismer határokat a Dél-Walesből származó Stereophonics szavazatmaximalizáló lendülete. Elvetették a maradványképzés rafinált ötletét, minden új slágerüket rápakolták a lemezre. Az utóbbi évek gyengébb szereplései után szinte szétvetette őket a bizonyítási vágy. És lőn: a trió bebizonyította, hogy vert helyzetből is vissza lehet jutni az áhított csúcsokra. (Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de kellemes érzés kézbe venni a zenekar deluxe DVD-tokba illesztett promóciós lemezét, amelyet a sajtó elbűvölésére agyaltak ki, a bolti forgalmazásra már hagyományos CD-tokot használnak. A rock and roll gesztusok összessége, miért ne lenne fontos ez is?) Nagy igyekezetükben számos hatást szintetizáltak, így például a Rewind című dal a Soundgarden Black Hole Sun című klasszikusára való reflexió, de a Rolling Stonest, Rod Stewartot, a Red Hot Chili Pepperst is az ihlető források között találjuk. És ez csak azért meglepő, mert a Stereophonics nem kezdő zenekar, hanem milliós eladásokat produkáló sztárbanda, akik még Elton Johnnal is közösködnek egy dal erejéig.

A Kelly Jones vezette trió az újrahasznosítás környezetbarát elvét szem előtt tartva a popkultúra egészéből lomizott, de olyan elegánsan tették mindezt, oly sok szelektív szigetet körbejártak, hogy minden ismert motívum más fénytörésben jelenik meg, így aztán egy szavunk sem lehet.

A Stereophonics a pop teljes teológiai fegyverzetével, magabiztosan vonult a stúdióba, és mutatta meg elképzeléseit az ideális felépítésű poplemezről. Nos, a Language. Sex. Violence. Other? talányos című munka nyitófelvétele, a Superman briliáns kezdés. Olyan magaslati pontból indított szemfényvesztés, ahonnan vagy leesni lehet a következő számnál, vagy végiglebegni a 43 percet. Nos, a zenekar menet közben egyszer sem „teszi le” a lemezt, a Real című zárótétellel pedig zökkenőmentesen landolunk a földön. A Stereophonics nem a balhéiról ismert, nem érzed rajtuk a pénz erotikáját, popfelekezeti hovatartozás megvallása nélkül egyszerűen csak zenélnek.

Stereophonics: Language. Sex. Violence. Other? • CLS 43 perc, 11 szám Poptőzsdei árfolyam: ****

Ajánlott videó

Olvasói sztorik