Gazdaság

A szeretet ünnepe

A HÉT VÉGI DUBLINI EUROCSÚCS (az Európai Unió állam- és kormányfőinak találkozója) után kiadott záróközlemény az integráció belső reformjának továbbvitelére, a munkahelyteremtő programok fontosságára és a közös valuta bevezetésével kapcsolatban elért haladásra helyezi a fő hangsúlyt. Erős pénz, biztos munkahelyek, biztonságos otthonok és egészséges unió – e szavakkal igyekezett összefoglalni a találkozón történteket Jaques Santer, az Unió soros elnöke, aki sikeresnek nevezte a találkozót. A magyar kormányfő, úgy is, mint az egyik társult tagállam miniszterelnöke, nyilatkozatában az EU bővítésének kölcsönös fontosságát hangsúlyozta, s abban bízott, hogy a “felvételi” kérdőívek feldolgozása nyomán a következő, júliusi találkozóra elkészülnek az országjelentések.

AZ OROSZ PARLAMENT alsóháza első olvasatban elfogadta az 1997-es költségvetést – igaz, ehhez az is kellett, hogy a kormány növelje a tervezett kiadásokat. Még ezt megelőzően az IMF úgy döntött, hogy folyósítja Oroszországnak a 10,1 milliárd dolláros hitelkeret októberben visszatartott 366 milliós részét. Az utolsó kéthavi részletről csak a jövő év elején születik döntés.

MEGNYUGTATÓ A KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE – erről számolt be a pénzügyi tárca illetékes helyettes államtitkára. A friss tájékoztatás szerint a nemzetközi pénzügyi szervezetek úgy értékelhetik majd az idei évet Magyarország szempontjából, hogy az államháztartási makropénzügyi mutatók kielégítőek.

1,325 DOLLÁR KÜLFÖLDI MŰKÖDŐTŐKE (a tulajdonosi hitelekkel együtt) érkezett Magyarországra a bankrendszeren keresztül az év első kilenc hónapjában. A devizában mért tárgyi apport mértéke ugyanebben az időszakban 52 millió dollárt tett ki, így – a tulajdonosi hiteleket nem számítva – összesen 1,287 milliárd dollár érkezett; mintegy 40 százalékkal több, mint a múlt év hasonló időszakában.

A PÉNZÜGYI ÉS AZ INFRASTRUKTURÁLIS TÁRCA szakemberei már megegyeztek a vasúti személy- és áruszállítás, a víz- és csatornadíjak és a vezetékes telefontarifák emelésének mértékében. Pontosításra várnak még a mobil távközlés, a postai szolgáltatások és a helyközi autóbusz-közlekedés tarifái. A vasúti személyszállítás 18, az áruszállítás 20 százalékkal drágul január 1-jétől. A víz- és csatornadíjak átlagosan 24 százalékkal, a vezetékes telefonhívások 19,6, azon belül a helyi hívások 31 százalékkal kerülnek majd többe.

1995-BEN MINDÖSSZE 90 KERESŐ JUTOTT SZÁZ HÁZTARTÁSRA (1980-ban 133, s még 1990-ben is 115 volt ugyanez az érték), az aktív foglalkoztatottak száma pedig 4 millió alá esett. Számottevően megnőtt viszont az önálló foglalkozásúak aránya: 1980-ban ez a mutató még 3 százalékos volt, 1990-ben öt százalék, 1995-ben pedig már 15 százalék.

BOTRÁNYOKTÓL MENTES, DE VESZTESÉGES évet zárnak a magyar utazási irodák: nem voltak látványos csődök, csökkent a “cserbenhagyásos” esetek száma, ám a több mint 900 bejegyzett cég közül csak kevés könyvelhet el nyereséget. Míg külföldön a verseny nyomja lefelé a szakma profitrátáját, addig nálunk a lakossági kereslet érezhető csökkenése. A KSH kimutatásai szerint az idén kevesebben utaztak külföldre, mint tavaly; a Malévtől például a tavalyinál legalább tíz százalékkal kevesebb charterjáratrot rendeltek a túraszervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik