Gazdaság

BANKFELÜGYELETI ÖSSZEGZÉS

A bankrendszer összevont mérlegfőösszege 1996 első felében tovább emelkedett, s június 30-án 3972 milliárd forintot tett ki – olvasható az Állami Bankfelügyelet éves jelentésében. Ennek ellenére a részvénytársasági és a szövetkezeti formában működő pénzintézetek mérleg szerinti aktivitása reálértéken, a fogyasztói áremelkedéshez viszonyítva, csökkent.

Az összbanki mérlegfőösszeg aránya a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 70 százalék alá süllyedt, azaz a gazdaság monetizáltsága mérséklődött. Jelentős átrendeződés következett be a bankok körében: a vegyes bankok az 1994. december 31-i 19,68 százalékról 1996. június 30-ra közel 30 százalékra növelték részesedésüket a részvénytársasági formában működő pénzintézetek összevont mérlegfőösszegéből. Míg azonban tavaly a külföldi tulajdonú bankok elsősorban a nagybankok rovására növelték piaci részesedésüket, addig 1996 első felében (1995. december 31-hez képest) a nagy- és a kisbankok piaci térvesztése körülbelül egyenlő volt. Ugyanakkor igen erőteljesen, reálértéken is 61, illetve 56 százalékkal nőtt az idei év első felében a vegyes bankok és a nagybankok mérlegen kívüli tevékenysége.

A részvénytársasági formában működő pénzintézetek mérlegen kívüli kötelezettségeinek állománya (az elmúlt év végi 550 milliárd forint után) 1996 júniusának végén megközelítette a 900 milliárd forintot.

Az arányváltozások a bankrendszer helyzetének stabilizálódásával és biztonságosabbá válásával párosultak – nyugtázzák a Bankfelügyelet szakemberei. Ezt mindenekelőtt az állami konszolidációs lépéseknek tudják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik