Gazdaság

HUNGÁRIA BIZTOSÍTÓ – Túl az első ikszen

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az elmúlt héten a Hungária Biztosító. A biztosítási piac vezető társasága – eddig megszerzett részesedését megőrizve – a jövőben erőteljesebb szerepet akar vállalni az új piacokon is: rövidesen indul a cég nyitott nyugdíjpénztára, ugyanakkor egy német partnerrel közösen lakás-takarékpénztár alapítását is tervezik.

AHungária Biztosító 1990-ben került az Európa legnagyobb biztosítójának számító német Allianz Holding tulajdonába, amely fokozatosan többségi részesedést szerzett a társaságban. Közép- és Kelet Európában mind a mai napig ez az egyik legnagyobb összegű német tőkebefektetés: összességében 320 millió márkára tehető az az összeg, amit a német cég a Hungária tőkehátterének megerősítésére és a társaságnál keletkezett veszteségek finanszírozására fordított. Jelenlegi tulajdoni hányaduk 10 százalék, a fennmaradó tíz százalékon az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) és társaság dolgozói osztoznak. Mint azt Henning Schulte-Noelle, az Allianz igazgatótanácsának elnöke elmondta: jelenleg tárgyalásokat folytatnak az ÁPV Rt.-vel arról, hogy megfelelő áron a még állami tulajdonban álló 9,2 százalékos részvénycsomagot is megvásárolják. Az elnök szerint ezzel is ki akarják fejezni a magyar piac iránti elkötelezettségüket, ami az üzleti stratégiában is visszatükröződik majd. Ennek jegyében az idén tovább kívánják fejleszteni a kiterjedt fiók- és üzletkötői hálózatot, ugyanakkor a gépjármű-biztosítási üzletág mellett a jelenleginél nagyobb szerepet kapnak majd az élet- és nyugdíjbiztosítások, valamint az ipari biztosítások is. Ezen a területen a Hungária számíthat az Allianz szakértelmére és széles körű nemzetközi tapasztalatára is – tette hozzá Schulte-Noelle.

Patai Mihály, a társaság elnök-vezérigazgatója ehhez kapcsolódva elmondta: a HB a romló gazdasági környezet ellenére is 1,5 milliárd forintos konszolidált eredménnyel zárta az évet, és ezzel jelentősen csökkentette a korábbi évek elhatárolt veszteségét. A most kezdődő második évtizedben elsősorban az a cél, hogy – az Allianz hosszú távú stratégiájának megfelelően – megőrizzék piacvezető pozíciójukat a lakossági vagyon-, az ipari, a mezőgazdasági és a nemzetközi biztosítások területén. Az életbiztosításban a rövidesen piacra kerülő új módozatoktól azt várják, hogy a jelenlegi 4 százaléknál lényegesen nagyobb részesedést érjenek el. A siker egyik záloga lehet a rövidesen induló nyugdíjpénztáruk, amely mögött – mint az egyik legnagyobb tőkepiaci befektető – ott áll a Hungária befektetési szakértelme. (A biztosító befektetéseinek összege 1995-ben megközelítette a 41 milliárd forintot, ennek legnagyobb hányadát, 30,5 milliárd forintot az állampapírok tették ki. Tavaly a befektetések állománya 45,3 százalékkal nőtt a megelőző évihez képest.)

Nagy várakozás előzi meg a lakás-takarékpénztárakról szóló törvény elfogadását is: a Hungária jelenleg tárgyalásban áll az egyik legnagyobb német bausparkasséval arról, hogy a törvény hatályba lépését követően közösen alapítanak ilyen pénztárat. Az elnök-vezérigazgató szerint középtávon elsősorban a hálózat továbbfejlesztése és a bankszektorral való együttműködés lesz a társaság “fő csapásiránya”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik