Belföld

A kormányfő ráteszi a kezét az ingatlanokra is?

A kormány növelheti az ingatlanokra kirótt terheket. Ez mintegy 70-80 milliárd forintot hozna a költségvetésnek.

Ellenzékben ellenezte a vagyonadót, de az ingatlanmenedzser.hu szerint nem kizárt, hogy Orbán Viktor ismét előveszi az ingatlant, mint bevételtermelő forrást, ha nem olyan ütemben és mértékben jönnek a pót- és válságadókból származó bevételek.

Az ingatlanok megadóztatása megfelel a Fidesznek az adózás szerkezetét érintő, középtávú terveinek. Ezek szerint a munkajövedelmekre rakódó terheket csökkentik, növelik a vagyoni és a forgalmi típusú adókat – írja a szakportál, amely szerint egy jogi trükkel alkalmassá tehető a vagyonadó egésze arra, hogy a taláros testület ne találjon rajta fogást.

Eszköz még a kormány és Orbán Viktor kezében az, hogy az önkormányzatokat a meglévő építményadók sokkal szigorúbb beszedésére ösztönözze. A testületek túlnyomó részében kormánypárti többség és polgármester működik, ez tehát nem lehet nehéz feladat.

Ha mégsem, akkor egyfajta zsarolással – kisebb központi forrást kilátásba helyezve – könnyedén nyomást gyakorolhat rájuk. Országosan ugyan nem minden településen van ilyen adó, de ahol létezik, ott sem mindig keményen lépnek fel a testületek a behajtásuk érdekében.

Ajánlott link:

Orbán ráteszi a kezét az ingatlanokra is? (ingatlanmenedzser.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik