Gazdaság

A PANNONPLAST A SZÁMOK TÜKRÉBEN – Jól megy nekik

A vezető tőzsdei részvénykibocsátók közül elsőként a Pannonplast Rt. tette közzé a harmadik negyedév utáni gyorsjelentését. Persze a meglehetősen sikeres műanyagipari vállalkozásnak nincs is oka a titkolózásra.

A gyorsjelentésben nyilvánosságra hozott idei adatok egyértelműen a Pannonplast-csoport kedvező irányú fejlődéséről tanúskodnak: a májusi alaptőke-emelés, a korábban megvásárolt saját részvények értékesítésének jelentős árfolyamnyeresége, nem utolsósorban pedig a holdinghoz tartozó vállalatok gazdálkodási teljesítménye mind javította a Pannonplast pozícióit.

Az igen sikeres alaptőke-emelésnek köszönhetően mintegy négymilliárd forinttal nőtt a holding-társaság saját tőkéje az egy évvel korábbi állapothoz képest, csaknem félmilliárdnyi tőkenövekedés pedig az időközben elért nyereségből származik. Milliárdos nagyságrendekkel emelkedett a követelések és a készletek értéke is, ami az összforgalom növekedésének tudható be. Ugyancsak jelentősen emelkedett a rövid lejáratú kötelezettségek állománya (mintegy 870 millióval), a hosszú lejáratú tartozások összege azonban továbbra is elhanyagolható (a társaság nettó tőkekihelyező).

A befektetett eszközök 1996. szeptember 30-i értéke több mint egymilliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbit. Ez jól illusztrálja a Pannonplast folyamatos terjeszkedésre épülő üzletpolitikáját. Jelenleg hét százszázalékos tulajdonú leányvállalat, hat – legalább ötven százalék erejéig birtokolt – vegyes vállalat, valamint négy (49,9-100-100-100 százalékban Pannonplast-tulajdonú) szolgáltató cég tartozik a csoportba. Az idei év eddigi legnagyobb “fogása” a Kaposplast Kft. százszázalékos tulajdoni részesedésének megszerzése volt, ami jelentős mértékben hozzájárult a csoport termelő kapacitásainak növeléséhez. A 180 embernek munkát adó cég várható éves árbevétele 700 millió forint, amelynek negyven százaléka exportból származik; a cég főprofilja a műanyag csomagolóeszközök gyártása. A Pannonplast egy újabb budapesti telephellyel is gazdagabb lett: ez 21 ezer négyzetméternyi területen 4300 négyzetméternyi üzemcsarnokot jelent a Gyáli úton. A tárgyi eszközök értéknövekedésével kapcsolatban a gyorsjelentés megemlíti még a Greiner-Pannonplastnál végzett gépberuházást is.

A harmadik negyedév más Pannonplast-cégek fejlődésében is jelentős változásokat hozott. Az Almand Kft. alaptőkéjét 400 millió forinttal emelte meg a kizárólagos tulajdonos Pannonplast, a majd’ kilencven százalékban birtokolt Dexter Rt. tőkéje pedig 151 millió forinttal nőtt. A Multicard Kft.-ben ezzel párhuzamosan végrehajtott tőkeemelés értéke 200 millió forint volt, s itt a Pannonplast egyszersmind a Pénzjegynyomda 10 százalékos tulajdonrészét is megvásárolta, amivel a bankkártyákat előállító vállalkozásban is kizárólagos tulajdonjogra tett szert. Növekedett az első, még a nyolcvanas évek közepén alapított Pannonplast-vegyes vállalat, a Polifoam Kft. tőkéje is (74 millió forinttal), s beszállt a cégbe egy német szakmai befektetői is (a HT Troplast), melynek neve jól cseng az európai polietilén habtermékek piacán.

A cégcsoport hamarosan a szomszédos országokba jelentősebb tőkét exportáló magyar vállalkozások közé is feliratkozhat. Ennek első lépéseként a műanyag csöveket gyártó Pannonpipe Kft. megalapította romániai kereskedelmi egységét, amit a tervek szerint a termelés egy részének kihelyezése követ majd.

A költségcsökkentésre a közeljövőben az egész cégcsoportnak nagy szüksége lehet. Az árbevétel növekedésének ugyanis, úgy tűnik, komoly korlátot szabnak a nyomott műanyagpiaci árak: a 630 millió forintos, mintegy tízszázalékos árbevétel-növekedés jócskán elmarad az adott időszak inflációs értékétől. A Pannonplast eredménye ennek ellenére 78 százalékkal növekedett az elmúlt év azonos időszakához képest, amiből a kamatbevételek és a nem működési tételek is alaposan kivették a részüket. Így aztán érthető a Pannonplast részvényeinek diadalmenete a Budapesti Értéktőzsdén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik