Gazdaság

KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS – Feszített díj

Átlagosan 19,8 százalékkal növekedett január 1-jétől a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja. Az emelés kategóriánként eltérő, a legnagyobb mértékű többletet az autóbusz- és tehergépjármű-tulajdonosoknak kell fizetniük. A személygépkocsik éves biztosítási díja átlagosan 22,02 százalékkal emelkedett.

A napokban hivatalosan is megjelent díjtáblát böngészve egyértelműen kitűnik, hogy az összes fontosabb kategória biztosítási díja számottevően emelkedett. A legnagyobb mértékű növekedés a 6 tonna teherbírás feletti tehergépkocsiknál és a 2000 köbcentiméter hengerűrtartalmat meghaladó személygépkocsiknál következett be. Nem változott viszont a könnyű pótkocsik, a személy- és motorkerékpár-utánfutók, illetve a segédmotoros kerékpárok biztosítási díja.

Mint azt Kálózdi Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetsége gépjármű-biztosítási tagozatának vezetője lapunknak elmondta, a társaságok előreláthatólag a hónap végéig összes ügyfelüket értesítik az emelés pontos mértékéről. Ez elsősorban a személygépkocsi-tulajdonosok esetében fontos, miután itt a bonus-malus mértéke (azaz az elmúlt évek károkozási gyakorisága) módosíthatja az éves díjat. Az mindenestre biztos, hogy a középkategóriától felfelé a díjemelés mértéke meghaladja az inflációt, a kis- és középkategóriás autók esetében viszont az alatt marad.

Megtudtuk, hogy a korábban beharangozott (Figyelő 1996/38. szám), a díjfizetést igazoló matrica bevezetésére az év második felében kerül majd sor. Jelenleg a Pénzügyminisztériumban készítik elő a kötelező biztosítást szabályozó kormányrendelet módosítását, amelynek elfogadását követően a biztosítók várhatóan június 30-ig küldik ki ügyfeleiknek a gépjárművek szélvédőjére ragasztható matricákat. Ezzel párhuzamosan szigorodik majd a nemfizetők ellenőrzése is: a rendőrségi közúti ellenőrzések során a matrica nélkül közlekedő járművek rendszámát a tervek szerint 20 ezer forint helyszíni bírság mellett bevonják, és csak a biztosítási díj befizetésének igazolása ellenében adják ki újra. A biztosítók várakozása szerint az intézkedés nyomán jelentősen – százezres nagyságrendben – nőhet majd a biztosítottak száma, ami díjcsökkenéshez vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik