Belföld

Lázár: az embereknél nincs pénz, a nincsből nem lehet elvenni

A Fidesz frakcióvezetője szerint a bankadó mellett nem eretnek gondolat az energia- és a távközlési szektor különadója sem.

“A kormánynak abban volt mérlegelési lehetősége, hogy folytatja-e a kisembereket terhelő megszorító politikát, vagy vált, és a közteherviselésbe olyan szektorokat von be, amelyek extraprofitot zsebeltek be az elmúlt években. Az embereknél nincs pénz, a nincsből nem lehet elvenni” – fogalmazott Lázár János az ATV hétfő esti műsorában. “A hazai pénzügyi szektorban évi 700 milliárd forint profit képződik, ebből ki lehet fizetni 200 milliárdot” – mondta a frakcióvezető.

Lázár János szerint attól nem kell tartani, hogy a bankok majd visszafogják a hitelezést a különadó miatt, mert akkor nem lesz bevételük sem. Mint fogalmazott: nehéz olyan koncepciót találni, ami tetszene a nemzetközi szervezeteknek és a bankszövetségnek.

A politikus úgy véli, meg kell várni, mit hoz a jövő. Szerinte a forint romlása a bankszektor nyomásgyakorlása a pénzügyi szektoron keresztül a kormányra. A kormánynak viszont számos eszköze van a piacok befolyásolására. Reményei szerint csütörtökön az országgyűlés megszavazza a kormány gazdasági csomagját, benne a bankadóval, ami bevétel növekedést jelentene.

Az állam azonban a takarékoskodást magán kezdte: 120 milliárdot zároltak, felügyelőket neveztek ki a költségvetési intézményeknél a pazarlás megszüntetésére, igazgatóságokat, felügyelőbizottságokat csökkentenek, illetve vonnak össze. Céljuk az ország, az emberek érdekeinek védelme, az ország növekedési pályára állítása – például a kis- és középvállalkozások uniós pénzekből történő segítésével, a minimálbér emelésével. A kormánynak nem célja, hogy összevesszenek az Unióval vagy az IMF-el. A bankokat azonban igenis meg fogják adóztatni – fogalmazott Lázár János.

A frakcióvezető az IMF-EU tárgyalások megszakadása kapcsán azt mondta: a kormány az emberek érdekeit védi, az emberek tovább nem terhelhetőek, most azoknak kell a kasszához járulni, akik az elmúlt 8-10 évben extraprofitra tettek szert. “Nem eretnek gondolat”, az energia- és a távközlési szektor különadója sem, ezt majd a költségvetési vitában kell végiggondolni – mondta a frakcióvezető.

Róna Péter közgazdász szerint azonban a Fidesz és Lázár János szavai félrevezetőek, bár a bankok adóztatásának átgondolása indokolt. Ezzel az IMF-nek sincs baja, az ő problémájuk, hogy a tervezett egyedi sarc bizonytalan, ideiglenes, torzító hatású elgondolás, ami nem része egy kidolgozott, harmonizált adórendszernek. Szerinte a kormánynak arra kell a különadóból beérkező pénz, hogy bevezethessék a jól keresőknek kedvező egykulcsos adórendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik