Gazdaság

Leengedték a védőhálót a magyar gazdaság alól

Elemzők szerint kockázatos lehet az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadása.

Az IMF és az EU által, a magyar gazdaság és pénzügyi eszközök alá kifeszített védőhálót most “bizonytalan időre” leengedték. Amíg marad a bizonytalanság, nagy az esély arra, hogy a magyar-kapcsolt eszközöket a befektetők elszigetelten és magasabb kockázati prémiummal diszkontálva kezeljék – kommentálta az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadását Orosz Dániel, az AXA csoport stratégiai tanácsadója.

A szakértő úgy véli, hogy a hétfőn látott eladási hullám még közel sem tükrözi ennek a fejleménynek a teljes súlyát, mivel pillanatnyilag a globális piacokon – az USA-ban, pénteken látott technikai profitrealizálás ellenére – sincs pánikhangulat. Egyelőre – teszi hozzá. A védőhálóra azonban nem is akkor van szükség, amikor viszonylagos nyugalom honol a piacokon, hanem akkor, ha a mutatványba véletlenül hiba csúszik – hívja fel a figyelmet a szakértő.

“Az akut vészhelyzet már elmúlt, de nincs garancia arra, hogy az adósságválság ne lángoljon fel újra, így a védőháló kritikus lehet, ha a lengőtrapéz túl gyorsan csap vissza” – hívja fel a figyelmet Orosz Dániel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az Európai Unió és a magyar kormány közötti tárgyalások megszakadásának negatív következménye már látható, elég hamar reagáltak rá a pénzpiacok, a közép- és hosszú távú hatás pedig a folytatástól függ – mondta Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. kutatója hétfőn az MTI-nek.

Várhegyi Éva kifejtette: amennyiben azt a magatartást tanúsítja a magyar kormány, amit vélhetően az elmúlt két hétben tanúsított és amiért félbeszakadtak a tárgyalások, hogy semmiben nem enged, akkor közép- és hosszú távon beláthatatlan negatív hatásokkal kell számolni.

Amennyiben a kormány nem tud megállapodni, nem tudja megszerezni a magyar gazdaság szempontjából nagyon fontos két intézmény, az IMF és az Európai Bizottság egyetértését, akkor súlyos bizalomvesztéssel kell szembenéznie az országnak a pénzpiacokon. Ez az árfolyamban, a kamatokban, az ország besorolásában, a kockázati felárakban is érezhető lesz. “Azt a bizalmat, amelyet sikerült az elmúlt egy év alatt visszaszereznie az országnak, úgy látszik, most pár hét alatt sikerül eljátszani” – fogalmazott a kutató.

A felvetésre, miszerint Martonyi János külügyminiszter az IMF-fel folytatott tárgyalások megszakadása kapcsán emlékeztetett arra, hogy Romániával is megszakadtak a tárgyalások, aztán mégis sikerült befejezni azokat, Várhegyi Éva elmondta: nagyon reméli, hogy megszületik majd a magyar megállapodás is, azt ugyanakkor nem érti, miért kell az ügyet bonyolítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik