Nagyvilág

Zárva tartaná pedofil gyilkos fiát

A belga gyerekgyilkos édesanyja nem akarja, hogy 15 év rabság után szabadon engedjék a fiát. A férfi visszaeső bűnösnek számít, a nyolcvanas években jó magaviselete miatt nem kellett kitöltenie büntetését.

Az 56 éves Marc Dutroux-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután elrabolt és megerőszakolt hat lányt, akik közül négyen meghaltak. Két legfiatalabb áldozata 8 éves volt. A férfit még 1996-ban tartóztatták le, és a belga szabályok lehetővé teszik, hogy szabadon engedjék azokat az elítélteket 15 év után, akik esetében ez nem minősítik kockázatosnak.

Marc Dutroux hangsúlyozta, hogy már nem jelent veszélyt a társadalomra, és házi őrizetbe szeretne kerülni, elektromos lábbilinccsel – írja a BBC.

Édesanyja nem osztja fia véleményét, ő biztos benne, hogy újrakezdené. Szerinte fia még nem áll készen arra, hogy elengedjék, mert még mindig másokra hárítaná a felelősséget azért, amit tett – mondta a Le Soir Magazine-nak. A 78 éves Jeannine Dutroux fiának 2004-es börtönre ítélése óta először nyilatkozott az ügyről. Az újság egyébként szerdánként szokott megjelenni, kifejezetten az ügy miatt ezen a héten már hétfőn elérhető volt az újságárusoknál. Dutroux kérvényét február 4-én tárgyalták a brüsszeli büntetés-végrehajtási bíróságon, döntést legkorábban 18-ára ígértek.

A Dutroux-ügy nemcsak maga a bűntett miatt okozott óriási felháborodást Belgiumban, hanem a rendőrség baklövései miatt is. A rendőrök ugyanis jártak annál a háznál, ahol Dutroux rejtegette két nyolcéves áldozatát, anélkül, hogy megtalálták volna őket. A lányokra holtan találtak rá később, éhen haltak.

Ráadásul hiába tartoztatták le már 1995-ben (autólopásért), az ügye 2004-ben került csak a bíróság elé. 1998-ben egy bírósági meghallgatás alkalmával rövid időre sikerült megszöknie, és csak órákkal később találták meg egy erdőben.

2004-ben ítélték el hat lány elrablásáért és megerőszakolásáért, valamint az áldozatai közül két tinédzser lány meggyilkolásáért és a gyanú szerinti társa, Bernard Weinstein megöléséért.

Tavaly augusztusban szabadon engedték Michelle Martint, Dutroux exfeleségét, aki egy kolostorba vonult, miután letöltött 16 évet a 30 éves büntetéséből. Őt azért ítélték el 2004-ben, mert cinkosnak találták a gyermeklányok fogva tartásában és halálra éheztetésében. Szabadon engedése botrányt okozott Belgiumban.

Mindketten voltak már börtönben a nyolcvanas években, öt fiatal lány elrablásáért és megerőszakolásáért, ám kiengedték őket korábban jó magaviseletükért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik