Gazdaság

Hol a határ?

A FORINT LEÉRTÉKELÉSÉNEK ÜTEME a következő másfél évben 1,2 százalék marad – Medgyessy Péter pénzügyminiszter bejelentését a pénzpiaci szereplők kedvezően fogadták. Az orosz elnökválasztás első fordulója utáni patthelyzet sem ijesztette meg nagyon a befektetőket, bár kedden megtorpant a Budapesti Tőzsdeindex elmúlt heti töretlen emelkedése.

A FOGYASZTÓI ÁRAK viszont a tervezettnél nagyobb mértékben, 2,1 százalékkal emelkedtek májusban. 1995 azonos időszakához mérten tehát az infláció 23,9 százalékos volt.

A FOLYÓ FIZETÉSI MÉRLEG MÁJUSBAN aktívumot ért el, azaz megtorpant a hiány halmozódásának gyors üteme (lásd grafikonunkat), és ez valószínűsíti, hogy az év végére 2 milliárd dollár körül alakul a passzívum. Az egyenleg kedvező alakulásához éppúgy hozzájárul a javuló külkereskedelmi teljesítmény, mint a töretlenül beáramló működőtőke. Az élénk befektetési kedvre jó példa a Sony, amely a múlt héten Gödöllőn helyezte el első kelet-európai gyárának az alapkövét.

A KÖLTSÉGVETÉS HELYZETE SEM A a kedvező összképet, hiszen a kiadások és a bevételek egésze május végéig nagyjából az előirányzatoknak megfelelően, időarányosan alakult: a deficit alig éri el a tervezettnek a 40 százalékát. Sokkal nagyobb gondok vannak a társadalombiztosítási alapoknál, amelyek együttes hiánya az év végére 60 milliárd forinttal meghaladhatja az előirányzottat.

STRATÉGIAI TERVEZŐINTÉZET FELÁLLÍTÁSÁT tartaná szükségesnek a pénzügyminiszter, amely azonban nem a hajdani Tervhivatal szerepkörét élesztené újra. A napi kényszerektől függetlenített intézmény közép- és hosszú távon koncepcionálisan és hatástanulmányokkal alapozhatná meg a gazdaságpolitikai döntéseket, és ezzel növelhetné azok társadalmi elfogadottságát.

A MAGYAR GAZDASÁG jövőjére nézve meghatározó jelentősége lehet két, az Országgyűlés elé került előterjesztésnek. Egyelőre nyitott kérdés, hogy a honatyák hol húzzák meg a határt a gazdasági társaságoknál vezető tisztséget betöltő parlamenti képviselők összeférhetetlenségével, illetve a nemzetgazdaság működése szempontjából jelentős állami tulajdonú társaságok körével kapcsolatban.

AZ ANTENNA HUNGÁRIA RÉSZLETES TENDERE késik, noha a két hónappal ezelőtt beharangozott koncessziós és részvény-értékesítési felhívást követő 60 napos határidő a múlt hét végén lejárt. A magyar műsorszóró vállalat iránt pedig számos potenciális befektető – a francia TDF, a General Electric leányvállalata: a Hughes Space and Communications, a Bezeq Israel Telecom Corp. Ltd., a Teracom Svensk Rundradio AB, valamint a Global TeleSystem Group – jelezte érdeklődését.

MEGKEZDŐDÖTT AZ ÉDÁSZ-RÉSZVÉNYEK nyolc százalékának kárpótlási jegyre történő cseréje, melynek során az alanyi kárpótoltak előnyt élveznek. A magyar tőke- és pénzpiacon egyre bővül a befektetési lehetőségek köre, és a kereslet is stabilnak látszik – várhatóan javulni fog a magyarországi befektetések kockázati besorolása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik