Gazdaság

Kamatot vág az ECB?

A pesszimista német üzleti index megnövelte az eurókamatok e heti csökkentésének valószínűségét.

Fokozott várakozás övezi az Európai Központi Bank (ECB) csütörtöki ülését, miután az elmúlt héten több jel is arra utalt, hogy a bank kamatcsökkentés mellett dönthet. Öt hónapos mélypontra esett ugyanis vissza a német gazdaság fontos bizalmi mutatója, a 7 ezer német üzleti vezető hangulatát tükröző Ifo-index. Hans Werner Sinn, a müncheni székhelyű Ifo gazdaságkutató intézet elnöke szerint a trend nemcsak a madridi terrorakciót követő ideiglenes borúlátást jelzi, de annak is szól, hogy a világgazdasági gyorsulás ellenére sem tapasztalható a fogyasztói kereslet erősödése az eurózóna termelésének harmadát előállító országban.

Márpedig éppen a magánfogyasztás stagnálása az, ami az ECB vezetőit is fölöttébb aggasztja, s akár az idei évre szóló növekedési előrejelzések visszafogására is késztetheti. Jean-Claude Trichet bankelnök ugyancsak a múlt héten nyilvánosan utalt arra, hogy a kereslet várt élénkülésének elmaradása reagálásra késztetheti intézményét. Hasonló értelemben nyilatkozott Guy Quaden, a kormányzótanács belga tagja is, aki szerint a jelenlegi 2 százalékos kamatláb még mindig hagy manőverezési teret az ECB számára, amennyiben az európai fellendülés törékenynek bizonyulna.

Szakértők szerint a bank ezzel „ajtót nyitott” a kamatvágás előtt, még ha az esetleg most a héten el is marad. A kommunikációs aktivitás egyben azt is előre jelezheti, hogy Trichet alatt az ECB tájékoztatási politikája közelebb kerülhet az amerikai Fed gyakorlatához, a tengerentúli társintézmény ugyanis időt enged a piacoknak arra, hogy a hivatalos döntések bejelentése előtt reagálni tudjanak a monetáris fordulatokra. A múlt hétvégi Financial Timesban idézett elemző szerint a piacok most 70 százalékos valószínűséget adnak egy április eleji, negyed százalékpontos kamatcsökkentésnek, és 50 százalékosat annak, hogy a nyár végéig fél százalékpontos lesz a vágás mértéke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik