Gazdaság

A másik sauvignon blanc



A másik sauvignon blanc 1
Egri Sauvignon Blanc 2002, Simon Pincészet

Don Simonról írtunk már párszor, mert illatos és sűrű vörösei az Egri borvidék legjobbjai közé tartoznak, ami nem csekélység, mert szerencsére ezen a borvidéken, ahogy kell, van vagy két tucat komoly borászművész. Ám a maestro fehérben is erős, ahogy a borvidék is. Ez a most bemutatandó bora káprázatos és perverz itóka.

Ugye a sauvignon blanc többnyire a zöld reflexeket vető ropogós, friss, savas és vegetális bor, még egy Nagy Ő-fan vagy Szuperbuli-rajongó is megismeri jellegzetes bodzás fűillatáról, bár ez utóbbi azért nem biztos. Jó és fontos borológiai funkciót tölt be ez a zöld cucc: könnyedsége okán kellemes diskurzusbor, és nincs mása a saláta- és spárga-fronton. E hatások eléréséhez korán szüretelik és reduktívan iskolázzák, hordót nem lát, egyszerű és zöld élményt ad, mint midőn legelünk a legelőn.

Mármost létezik egy másik arca is a sauvignon blanc-nak, mely nálunk kevéssé ismert: a későbbi szüret, az imígyen értelemszerűen nagyobb beltartalmi értékek (extrakt, alkohol, cukor, miegymás), a hordó, mi több, a barrik – mindez teljesen más karakterű, jóval mélyebb, bonyodalmasabb és borosabb bort eredményezhet, mint a zöld verzió. Na ilyen a Don Simon sauvignon blanc-ja.

Azért neveztük perverznek, mármint a világos aranysárga, szép borszínű bort, mert olyan érzéki, kábító és eredeti illata van, hogy hú. Még kicsit tán túlteng a fa, de mögüle érett, intenzív, fűszeres illathullámok törnek elő: lehidaltam, hogy rövid legyek. A pohár falán lassan olvadó korona jelzi az irdatlan extraktot, a bor olajosabb mozgású persze, mint zöld változata. A poharat megcsókolva ugyanezt a teltséget érezhetni, és a jó édességet, a nem geil, természetes cukrát a nyárnak. Meg a 15,5 százalékos alkoholt, amely az érzéki illattal és teltséggel szép összhangban egyesülve veszedelmes varázsitallá teszi a bort. Így ez a bor (mely tehát a borvidék egyik legnagyobb fehérbora a Gál Tibor chardonnay-je, Pók Tamás zengője és Lőrincz György olaszrizlingje mellett) nem a saláták és spárgák bajnoka, hanem egészen más ízeket és helyzeteket vonz. Mangalicasonka plusz sárgadinnye, komoly arckifejezésű füstölt halak (angolna, pisztráng, makréla), töltött káposzta, tejszínes pulykamell, gorgonzola, kecskesajt, raklett, ilyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik