Belföld

Nem volt csalás a kis Gyurcsány érettségije

Voltak szabálytalanságok a miniszterelnök fiának érettségijén, de nem akkora súlyúak, hogy ezért érvénytelen lenne a vizsga. Az Oktatási Hivatal most lezárult vizsgálata szerint nem kivételeztek a kis Gyurcsánnyal.

Törvénysértést nem, kisebb szabálytalanságokat viszont talált az Oktatási Hivatal a Montessori Alapítványi Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola idei érettségi vizsgájával kapcsolatban.

Nem volt szabálytalanság (a képek illusztrációk, MTI)

Nem volt szabálytalanság (a képek illusztrációk, MTI)

Az intézményt korábban három szülő panaszolta be – kifogásolva a lebonyolítás körülményeit és az intézmény működését.

A vádak szerint a kormányfő fiával az írásbeli és a szóbeli érettségi vizsgán is kivételeztek. A szülők azt nehezményezték, hogy Gyurcsány Ferenc fia egy tantárgyból – jogosulatlanul – plusz vizsgaidőt kapott az írásbelin, és különteremben – a felkészítő pedagógussal kettesben – fejezhette be a munkát.

Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke a FigyelőNet megkeresésére elmondta, olyan törvénysértést nem találtak a vizsgálat során, amely miatt meg kellene ismételni az érettségit, kisebb szabálytalanságok azonban előfordultak a vizsga lebonyolításában.

sok a hiba

Tavaly 320 közoktatási intézményt vizsgálta az oktatási tárca felügyelete alatt működő Oktatási Hivatal. A 2007-ben vizsgált intézmények közül 134 esetben szabtak ki felügyeleti bírságot.

„Az a vád megállta a helyét, hogy előzetesen nem kérték fel a szülőket, hogy figyelemmel kísérhessék gyermekük vizsgáját, és az érettségi dokumentációját is rosszul töltötték ki” – mondta Bakonyi, hozzátéve, hogy Gyurcsány Ferenc fia nem részesült egyedi bánásmódban.

A vizsgálat során egyébként meghallgatták a szülőket, a pedagógusokat, az intézmény vezetőjét és az érettségi vizsgabizottság elnökét is. A panaszos szülők a vizsgálat folyamatában részt vettek, a keletkezett iratokba is betekinthettek. Az intézmény működésének ellenőrzése még folyik.

Lapunk kérdésére Bakonyi László közölte, a szülők beadványát valóban soron kívül vizsgálták, de nem az érintett személye miatt, hanem azért, mert az érettségivel volt kapcsolatos a panasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik