Gazdaság

Drasztikusan tennék rendbe a magyar gazdaságot

Az uniós átlagot 2 százalékkal meghaladó magyar GDP-bővülés biztosíthatja csak az ország tartós felzárkózását - hangsúlyozták a 46. Közgazdász Vándorgyűlésen. A felszólalók adócsökkentést sürgetnek, a vita arról folyik, hogy ezt miből lehet meglépni. A független közgazdászok a szociális- és nyugdíjrendszer teljes átalakítását javasolják, és konkrét terveket mutatnak. FN-tudósítás Egerből.

“Sokan ülnek a szekéren, és kevesen húzzák, több embert kell munkára és adófizetésre ösztönözni” – summázta a helyzetet Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter a 46. Közgazdász Vándorgyűlésen Egerben. Konkrét terveket azonban nem mondott a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett rendezvényen. Barabás Gyula, a független közgazdászokból álló Oriens kutatója “Kilábalás” című programjukat ismertette. A szakértők megváltoztatnák a nyugdíjrendszert, inflációt követő emeléseket javasolnak, illetve csökkentenék a rokkantak és az idő előtti nyugdíjt választók jövedelmeit. A rendszeres szociális segélyen élők közül a két- vagy többgyermekes családok egynegyedénél egyik szülő sem dolgozik. A közgazdászok szerint tarthatatlan ez az állapot.

A vállalkozókat is helyzetbe hoznák, javaslatuk szerint járulékkedvezményeket kellene adni azoknak, akik növelni akarják az alkalmazottak béreit, így ez is segítené a nagyobb foglalkoztatást. „Adócsökkentéssel érhet fel a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentése, amin gőzerővel dolgozunk évek óta” – fűzte hozzá Bajnai, Magyarországon egyébként a GDP 6,8 százaléka megy el az adminisztrációra, ez az unióban átlagosan csak 3,5 százalék az OECD tanulmányai alapján. Kérdés, hogy ezekből a lépésekből mit érzékelnek a vállalkozók a hivatali ügyintézések közben.

Még mindig a kisebb államot keresik

A gazdasági fejlődés ösztönzése mellett persze nem maradhat el az állami kiadások lefaragása, ebben mindenki egyetértett. A kormány szerint ez a folyamat már elkezdődött, másként látja viszont a fideszes Varga Mihály, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának elnöke. „Nem történt érdemi kiadáscsökkentés, sürgősen módosítani kell a konvergenciaprogramot, vagy az ország tartósan leszakadhat, és az eurót is csak 2020 körül tudjuk majd bevezetni” – vélekedett, és hozzátette, hogy a költségvetés kiadásairól és bevételeiről a kormány által publikált adatok homályosak (49:51), a valódi szerkezetet mutató egyszeri tételektől megtisztított arány 28:72 volt 2008 áprilisában, vagyis adóemelésből kezelték a hiányt, és a kiadások nem csökkentek jelentősen.

Kormányokon átívelő megoldás lenne jó

Az ország jövőjével kapcsolatban mindenki egyetértett abban, hogy 2008 fordulópont lesz. Bajnai Gordon szerint a nagyobb változtatásokat csak a parlamenti pártok támogatásával lehet majd meglépni, és hosszú távú, kormányokon átívelő megoldást sürgetnek a közgazdászok is. Varga Mihály viszont előadásában Svédországot, Finnországot és Hollandiát említette, ahol a hazai viszonyokhoz hasonlóan nagy deficittel és alacsony gazdasági növekedéssel küszködtek 8-10 éve. “Mindhárom országban sikerült visszanyerni a versenyképességet, és a deficitből szufficit lett, igaz mindenhol kormányváltás történt” – jegyezte meg mellékesen Varga, jelezve a Fidesz együttműködési szándékait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik