Nagyvilág

Elszlovákosodott a révkomáromi kórház felirata

Néhány napja új tábla fogadja a révkomáromi kórházba érkezőket, a korábbi felirattal ellentétben már csak szlovákul szerepel rajta a kórház szó.

A Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál szerint a korábbi tábla több évtizede hirdette szlovákul és magyarul is: kórház. Az új táblán azonban ez már csak szlovákul szerepel. Teljesen nem “szlovákosodott” el a felirat, akad rajta magyar nyelvű szöveg is: “Üdvözöljük”.

A táblacsere sokakat felháborított, míg az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés pedig bejelentette: levélben fordulnak a révkomáromi kórházat működtető Forlife nonprofit szervezethez, melyben kérik a magyar felirat visszaállítását. Révkomárom közéleti és politikai személyiségeit is meg kívánják szólítani, írják alá a tiltakozó levelet, de minden polgárt erre kérnek majd.

A Bumm az ügyben megkereste Viktor Dudást, a kórház igazgatóját, aki azt mondta, ebben az ügyben ő nem illetékes hivatalosan nyilatkozni.

Tanácsára ezért a portál a Forlife nonprofit szervezetet irányító AGEL SK Rt. szóvivőjét, Andrea Benovát kérdezte meg. “Felhívtuk a figyelmét arra, hogy két éve a Rákóczi Szövetség által indított Neked magyar kampány keretében a kórház pályázott és támogatást nyert kétnyelvű feliratok elhelyezésére az intézményben” – olvasható az anyagban. A szóvivő csak három nap múlva válaszolt.

Mint írta, a logójukhoz kapcsolt használati utasítás alapján készült a tábla, és nem hiszi, hogy bármiben is hibázott volna társaságuk. Példaként azt hozta fel, hogy a VÚB bank, a Slovenská sporitelna, vagy a mobilszolgáltatók sem használnak nemzetiségi nyelvű feliratokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik