Gazdaság

Almunia szerint stagfláció fenyeget

Joaquin Almunia pénzügyekben illetékes uniós biztos szerint a stagfláció, vagyis az alacsony gazdasági növekedéssel együtt járó magas infláció veszélye fenyegeti az európai gazdaságot. Almunia a La Vanguardia spanyol lap kérdésére adott válaszában fejtette ki, hogy a stagfláció „nyilvánvaló kockázatot jelent, amit helyes gazdaságpolitikával kerülhetünk el".

Almunia szerint tanulni kell az 1970-es évek olajválságából, amikor a kormányzatok nem hoztak megfelelő intézkedéseket, és ez munkahelyek millióinak elvesztésével járt. „Tanulnunk kell ezekből a tévedésekből, és teljes elsőbbséget kell adnunk az infláció elleni harcnak” – közölte az uniós biztos.

Az infláció legfőbb serkentője az olajárak emelkedése, amiért nem a spekulációt kellene hibáztatni, szerinte ugyanis az olaj árának emelkedését az ázsiai gazdaságok gyors fejlődése miatt bekövetkezett keresletnövekedés váltotta ki, és az, hogy ezt nem kísérte az energiaszektor beruházásainak, valamint a mezőgazdasági termelésnek a növekedése. Almunia szerint „amíg ezek a feltételek nem változnak, addig tudnunk kell kezelni a folyamatosan magas árakkal járó helyzetet”.

Az infláció az eurózónában júniusban 4.0 százalékos rekordszintre kúszott fel, és ez felerősítette a várakozásokat, miszerint az Európai Központi Bank 4,25 százalékra fogja emelni az irányadó kamatot csütörtökön. Almunia annak a véleményének is hangot adott, hogy a jelzáloghitel-piaci válság miatt kialakult pénzpiaci válság még nem zárult le, a pénzpiaci bizalom, főként a bankközi hitelezésben még nem állt helyre. A bizalom a rendszerbe 2009 közepére térhet vissza – közölte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik