Gazdaság

Gyurcsány nem bánja az erős forintot

Bár a miniszterelnök szerint kedvezőtlen az erős forint az exportőröknek és egyes termelőknek, ennek ellenére nem próbálja a jegybankot a középtávú inflációs cél megváltoztatásával kevésbé szigorú monetáris politikára ösztökélni.

A miniszterelnök világossá tette: nem kívánja lényegesen módosítani a korábban meghatározott inflációs célt, amelyről a jövő hónapban fog részletes tárgyalásokat folytatni a kormányzat és a jegybank – derült ki miniszterelnöknek a jegybank, a gazdasági érdekképviseletek és munkaadók képviselőivel történő megbeszélését követő sajtótájékoztatón. A politikus úgy fogalmazott: a nagyságrend, az irány adott, felülvizsgálatra nincs szükség.

Gyurcsány ezzel lényegében az erős forint mellett kötelezte el magát, ugyanis makroelemzők egybehangzó véleménye szerint a kitűzött inflációs cél csak a forint fokozatos erősödését szolgáló monetáris politika révén közelíthető meg.

“Arany középút”

A tájékoztatón a politikus ugyanakkor azt hangoztatta: arany középutat kell találni az inflációs pálya, illetve a növekedés és a vállalkozások érdekei között. Gyurcsány Ferenc kitérően válaszolt arra kérdésre, hogy a kormány szerint magas, vagy alacsony a 230 forint körüli euróárfolyam.

Mint fogalmazott: hosszabb távú trendeket kell vizsgálni. Gyurcsány szerint az erős forint kedvezőtlen az exportőröknek és a mezőgazdasági termelőknek, de a lakosság nagy része viszont örül neki, s az erős árfolyam fontos része a dezinflációs folyamatnak.

Fájni fog

Az unió fejlettebb részének árszínvonalához történő felzárkózás az utóbbi években az infláción keresztül valósult meg, s a viszonylag magas infláció mellett érte az országot az élelmiszer- és olajársokk – mondta Simor András, a jegybank elnöke. Ebben a helyzetben kell a jegybanknak az inflációt csökkenteni, s a magyar árszínvonalat a forint erősödésén keresztül (az infláció helyett) fölzárkóztatni a fejlettebb uniós országokéhoz – fejtegette Simor.

A dezinflációs folyamat (amely alapvetően a forint erősödésén keresztül valósul meg) fájdalmas, költségei vannak. A költségeket úgy lehet minimalizálni, ha minél hamarabb túl vagyunk rajta – vélte a jegybankelnök.

Mint Simor szavaiból kiderült: a jegybankot is meglepte a forint hirtelen megerősödése. Az elnök szerint azonban az árfolyamot nem hatóság, hanem a piac határozza meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik