Gazdaság

Veres: ne legyen kamatemelés!

Veres János szerint a forint túl sokat erősödött, nincs ok a jegybanki alapkamat további emelésére, de az inflációs célt sem kellene fölfelé módosítani, elemzők szerint ugyanakkor a jelenlegi inflációs cél csak a forint trendszerű erősödésén keresztül közelíthető meg. A jegybank elnöke kijelentette: a vállalkozóknak meg kell szokniuk, hogy az infláció csökkentésének költségei vannak.

Veres szerint az elmúlt hónapban a forint túl sokat és túl gyorsan erősödött, ami igen sok magyar cégnek hátrányos.

“Felmerül a kérés, hogy van-e ok, hogy ilyen körülmények között felmerüljön bárkiben a kamatemelés kérdése. Ma nem tudnék megnevezni egyetlen okot sem” – mondta a pénzügyminiszter.

Veres nem követné Törökországot

Veres emlékeztetett arra, hogy a jegybank és a kormány között megkezdődtek az egyeztetések a 3 százalékos közép távú inflációs célról. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy az egyeztetések még a korai szakaszban vannak, Magyarország azonban nem kíván Törökország útjára lépni, amely a múlt hónapban fölfelé módosította inflációs céljait.
“Áttekintettük más országok tapasztalatait, és van egy figyelmeztető példa közöttük … Törökország” – mondta Veres, hozzátéve: “Ez nem az az út, amit követni kell.”

Veres ezzel csatlakozott Gyurcsány legutóbbi nyilatkozatához, aki kijelentette, nem szabad érdemben hozzányúlni az inflációs cékitűzéshez. Arról egyikük sem tett említést, hogy makroelemzők egybehangzó véleménye szerint az inflációs cél csak úgy közelíthető meg, ha a forint trendszerűen erősödik.

Simor: meg kell szokniuk

A jegybankelnök hírügynökségi újságíróknak pénteken azt mondta: a magyar vállalkozóknak, akik eddig magasabb inflációs környezetben működtek, meg kell szokniuk, hogy a dezinflációnak költségei vannak. Hozzátette: a jegybanknak az a feladata, hogy minél előbb alacsony infláció, majd árstabilitás legyen az országban, ez a legkedvezőbb a nemzetgazdaság számára.

Simor András a PM és a jegybank szakértőinek, akkor még meg nem kezdődött, az inflációs célt érintő egyeztetésével kapcsolatban elmondta: azok a nyilatkozatok, megnyilvánulások, amelyeket eddig a Pénzügyminisztérium részéről hallotta, optimizmusra adnak okot”. Az MNB most is úgy gondolja, hogy “pont cél van, ami most 3 százalék, esetleg ehhez képest lehet kialakítani egy sávot, azaz lehet egy sávban is gondolkodni”.

A monetáris tanács legutóbbi, kamatdöntő ülésén a tagok közül hatan támogatták az alapkamat 8,5 százalékos szinten tartását, és négyen, köztük a jegybankelnök szavaztak 25 bázispontos emelésére. Ezzel együtt bár többen sürgették a kamatemelési ciklus lassítását, a tanács továbbra is szükségesnek látja a szigorú monetáris kondíciók fenntartását, és kész megtenni a szükséges lépéseket, amennyiben az inflációs cél elérése veszélybe kerül – derült ki az ülés nyilvános jegyzőkönyvéből.
A monetáris tanács a jövő héten hétfőn dönt az alapkamatról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik