Nagyvilág

Szemétből épült vasúti hidak Kínában

Szó szerint hulladék alapanyagokból épülő vasúti hidak elbontását rendelte el a kínai kormány, a sajtóban megjelent hírek után.

A kínai sajtóban októberben jelentek meg aggasztó hírek az ország északnyugati részén található Csilin tartományban épülő két nagy vasúti híddal kapcsolatban. A kínai vasúti minisztérium a csalásról, szakképzelten munkaerők és alvállalkozók alkalmazásáról, valamint rossz minőségű építőanyagok felhasználásáról szóló cikkek után vizsgálatot indított az ügyben, és kiderült, hogy azok helytállóak voltak – közölte a China Daily.

Mint kiderült, a hídpilléreket építő munkásokat nem megfelelő képzettségű férfi, egy volt szakács vezette, és a hidak súlyát tartó oszlopokat szó szerint hulladék alapanyagokkal építették. Volt, hogy beton helyett csak köveket és sódert használtak, és egy munkás elmondása szerint teherautószám öntötték a szemetet az oszlopokba, amikor nem volt elég kő. Az építkezésért felelős művezetők pedig nem foglalkoztak a minőségellenőrzéssel.

A minisztérium a felfedezések után elrendelte a két hídhoz már felhúzott 16 pillér elbontását, és újraépítését. A hidak egy 2,3 milliárd jüanos projekt részei voltak.

Nm ez volt az első eset, hogy komoly minőségi gondok adódtak a rohamtempóban bővülő kínai vasúthálózattal, a nem megfelelő anyagok felhasználása miatt. A nyáron több vonalon is sebességkorlátozást kellett bevezetni a nagy kínai büszkeségnek számító gyorsvasútvonalakon, a vasúti sínek problémái miatt. 2007-ben pedig 64 ember halt meg, amikor összeomlott egy több mint háromszáz méter hosszú, még épülő híd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik