Nagyvilág

Munkásnyomorgató kínai bányacégek

Zambia elnöke a kínai bányacégek elleni kampánnyal nyert. Megválasztása után visszafogta a kritikát.

Kapcsolódó cikkek

Rossz egészségügyi és munkakörülmények, 12 és 18 órás műszakok, és megfenyegetett tiltakozó munkások. Ezek jellemzik a Human Rights Watch jelentése szerint a Zambiában működő kínai bányacégeket, amelyek az afrikai ország törvényeinek semmibe vételével dolgoztatják veszélyes körülmények között a helyi munkaerőket.

A nemzetközi jogvédő szervezet 122 oldalas jelentése szerint a kínaiak rendszeresen kirúgással fenyegetik azokat a zambiai bányászokat, akik nem hajlandóak túlságosan veszélyes járatokba lemenni, vagy a hatóságokhoz akartak fordulni a munkakörülmények miatt. Tavaly 11 zambiai bányász sebesült meg, amikor kínai munkafelügyelők puskákkal lőttek a tüntető munkásokra.

A Human Rights Watch felszólította a szeptemberben pont a kínai bányacégek elleni populista kampánnyal megválasztott Michael Sata zambiai elnököt, hogy tartsa magát ígéreteihez, és regulázza meg a kínai vállalatokat. Sata azonban megválasztása után azonnal jelentősen visszavett a legnagyobb zambiai befektetőnek számító Kína ostorozásából, és elemzők szerint nem valószínű, hogy drasztikus változtatásokat fog véghezvinni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik