Nagyvilág

Csak németül beszélhetnek az osztrák iskolában

Vienna Business School (Vienna Business School)
Vienna Business School (Vienna Business School)

Egy albán diák és egy macedón takarító perpatvarja miatt utasította egy osztrák iskola igazgatója a diákokat, hogy csak németül beszéljenek. Az ok, hogy a macedón és egyéb egzotikus nyelvű konfliktusokat nem tudják máshogy rendezni.

Megtiltották az idegen nyelv használatát az alsó-ausztriai Mödlingben található iskolában, az igazgatói határozat szerint az intézményben a tanórákon kívül is csak németül lehet beszélni. Nagy felháborodást keltett a Vienna Business School kereskedelmi iskola igazgatója e döntésével, aminek oka egy eldurvult vita volt. Korábban egy albán diák összeveszett az iskola macedón takarítójával, a vitába egy török diák is belekeveredett (Macedóniában nagy albán kisebbség él, a 2001-es albán-macedón villongásokban százak haltak meg).

Az igazgatói utasítás szerint az iskola épületében, még a szünetekben is csak németül lehet beszélni, kivéve az angol, spanyol, olasz és francia nyelvi tanórákat. Ha a diák a német nyelven nem beszélő szülőjével telefonál, csak az iskolának abban a helyiségében teheti, ahol nem tartózkodik más, akit “sérthetne” a helyzet – írja az MTI.

A Fonds der Wiener Kaufmannschaft alapítvány hat hasonló iskolát üzemeltet Bécsben és Alsó-Ausztriában, köztük a mödlingi intézményt is. Az alapítvány illetékese szerint az utasítás szerencsétlen megfogalmazásával túllőttek a célon, az igazgató nem tiltani akart, hanem csak arra szeretett volna rámutatni, hogy az oktatás hivatalos nyelve a német. Szerinte a nyelvi zűrzavar csak félreértésekhez vezethet, hiszen a fenti konfliktust is akkor lehetett volna megoldani, ha a vitában részt vevők közös nyelvén, németül keresik a megoldást. A diákok egymás között továbbra is olyan nyelvet használhatnak, amilyet akarnak – tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy az általuk működtetett iskolák a kultúrák, nemzetek és vallások közötti párbeszédet támogatják, jelenleg harminc különböző nemzetiségű diák tanul az intézményekben. A diákok érdekvédelemi szervezetének (AKS) tartományi vezetője rasszistának értékelte a szabályozást és elmondta: tudatos kirekesztésről van szó, ha a diákokat arra kényszerítik, hogy csak elvonulva beszélhetnek szüleikkel telefonon.

Fotó: wikimedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik