Nagyvilág

Vegyi fegyvere lehet az Iszlám Államnak

Az iraki kurd hatóságok azt állítják, bizonyítékaik vannak arra, hogy az Iszlám Állam klórgázt vettet be pesmergák (kurd harcosok) ellen.

Egy, még januárban a terroristák által Észak-Irakban elkövetetett öngyilkos merénylet után a talajból és ruhadarabokból vett minták alapján állapította meg Iraki-Kurdisztán Biztonsági Tanácsa, hogy az Iszlám Állam a klórgázt vegyi fegyverként használta – írja a Reuters. A hírügynökségnek független források nem erősítették meg a hírt, de a kurdok közlése szerint a mintákon végzett vizsgálatot európai uniós szabványoknak megfelelő laboratóriumban végezték el a terroristák elleni koalíció egyik országában. Ugyanakkor a vegyi fegyverek tiltásával foglalkozó nemzetközi szervezet szóvivője szerint hozzájuk nem érkezett kérés Irakból vegyi fegyverek használatára vonatkozó vizsgálatra.

A szóban forgó merénylet január 23-án történt az iraki Moszul és a szíriai határ közötti országúton. Az öngyilkos merénylő egy kocsiban robbantotta fel magát, de rajta kívül nem volt halálos áldozata a támadásnak. Viszont mintegy tucatnyi pesmerga tapasztalt hányingert, szédülést, gyengeséget, vagy hányt is az eset után.

A kurd forrás közlése szerint a mintákat a merénylő maradványaiból vették. Azt azonban nem árulták el, melyik ország laboratóriumában vizsgáltatták ki. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik