Nagyvilág

Fél Tikrítet már visszafoglalták az Iszlám Államtól

Tikrit (iszlám állam, )
Tikrit (iszlám állam, )

Szaddám Huszein egykori diktátor szülővárosába szerdán hatoltak be az iraki kormányerők: az előrenyomulást leginkább a rengeteg robbanószerkezet lassítja.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges síita milicisták szerdán hatoltak be először Szaddám Huszein egykori diktátor szülővárosába azóta, hogy kilenc hónappal ezelőtt elfoglalták a települést a szélsőséges erők.

10 ezer házilag készített pokolgépet rejtettek el

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint a város felét már sikerült visszafoglalni az Iszlám Államtól, a hadsereg előrehaladását azonban megnehezítik a lesben álló mesterlövészek, az öngyilkos merénylők és az elrejtett pokolgépek.

“Erőink körbevették a városközpontban lévő fegyvereseket, de a rengeteg robbanószerkezet miatt csak lassan tudunk haladni” – mondta egy név nélkül nyilatkozó iraki rendőrezredes. Szerinte a dzsihadisták mintegy 10 ezer házilag készített pokolgépet rejtettek el Tikrítben.

 
Fotó: Europress 

A hadsereg egyik neve elhallgatását kérő tisztségviselője arról számolt be, hogy egészen addig nem mennek tovább, amíg meg nem érkezik az erősítés Tikrítbe.

Az egyik síita paramilitáris egység parancsnoka azt közölte, hogy bár semmi kétség nincs az offenzíva kimenetelét illetően, időre van szükségük.

Tartják magukat a tervhez

“Nem sietünk, van egy tervünk, ahhoz tartjuk magunkat. Az is rendben van, ha a csata két, három vagy négy is napig eltart. Hamarosan Tikrít felszabadítását fogjuk ünnepelni” – mondta.

Biztonsági források arról számoltak be, hogy pénteken a kormányerők huszonhat tagja meghalt, hetvenkettő pedig megsebesült a terroristák elleni harcok során.

Az iraki hadsereg több mint egy hete indított nagyszabású offenzívát a Bagdadtól 160 kilométerrel északnyugatra, a Tigris folyó partján fekvő Tikrít visszafoglalására. Tikrít az iraki fővárost az Iszlám Állam fellegvárának számító Moszullal összekötő stratégiai fontosságú útvonalon található. A hadjárat végső célja a Tikríttől 250 kilométerre északra található észak-iraki nagyváros, Moszul visszaszerzése. Moszul a legnagyobb város, amely jelenleg az Iszlám Állam kezében van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik