Gazdaság

Borkóstoló – Tokaji Vayi Furmint 2000, Ungváry Krisztián

Borkóstoló – Tokaji Vayi Furmint 2000, Ungváry Krisztián 1Szép féldrágakőbe akadtam a szakmai kötelességből szakmányba folytatott kóstolás (nem ivás!) áldozatos munkája során#<#; nehéz kenyér ez, de nem panaszkodom, van ennél nehezebb, de aki nem tud és nem is akar, azt várja a vasút vagy az építőipar. A Dr. Ungváry Krisztián talentumát dicsérő szép furmintot vesszük szemügyre ezen a hideg téli napon. Az egyszerű címkéjű kis palack több szempontból is figyelemre méltó. Készítője fiatal XX. százados történész, ki a magyar és az egyetemes történetet politológiai, hadtörténeti és a jelek szerint borászati szempontból tanulmányozza. Ez utóbbi kutatási területen amatőrnek tartja magát, olyan műkedvelőnek, aki a winelover-pozícióból fejlődött a winegrowerségbe, becsvágyból és a bor szeretetéből. Mindkettő tudomány egész embert követel. “Amikor az egyikbe belefáradok, akkor csinálom a másikat” – mondja Ungváry, kinek 2,5 hektáros, kicsiny birodalma az olaszliszkai határ legjobbjai közé tartozó terroir-n, a déli kitettségű Vayi-dűlőn terül el, amely még a bárói család telepítette százéves szőlőtőkéket is tartalmaz. Öreg tőke nem vén tőke, tárgyalt nektárunk is ilyen vén jószágról származik. (A terroir egyébként nem egyszerűen termőhely, hanem a fekvés, a talaj és a klíma összege, illetve mindezeknek a szőlőre gyakorolt hatása.) A Vay név a Rákóczi szabadságharcból ismerős annak, akinek ismerős: a fejedelem bizalmasa volt, igazi nagymenő, szenátor, főkapitány, száműzetésben halt meg Danzigban. Ungváry Vayi Furmintja igen szép ital. Emlékszünk: a furmint hungaricumnak számító gyümölcs, igazi otthonra talált Hegyalján, mint olyan késői érésű szőlő, mely remekül aszúsodik. Ez a furmintunk aranysárga színnel és tiszta késői szüret-illattal köszönti olvasóját, ezen illat bizonyos gyümölcsösséget (egyértelmű furmintos almásságot) és határozott karamelles jelleget hordoz, a hordó érintésnyi avar ízével. A karamell szép okkerje végigkíséri a kiegyensúlyozott, lágy savakkal (5,9 gramm/liter) és ugyancsak mérsékelt alkohollal (12 százalék) rendelkező bort, melyben ezek a visszafogott paraméterek tökéletes, lágy, vajas (vayas) összhangot alkotnak a késői szüretből fakadó, az édes borság határán mozgó (49 gramm/liter) cukorral. A lágyság és ez a bizonyos plasztikus, egyértelmű karamelles felhang a különös ismertetőjelei a szép bornak, mely 1190 forintért érhető el a Budapest Bortársaságon keresztül. Afféle sokfunkciós ital, lágyságából fakadóan képes megszépíteni egy beszélgetést, de harmonizál egy ételsor végén a gyümölcsökhöz, avagy édes tésztákhoz és süteményekhez is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik