Nagyvilág

Gyerekeket kínoznak a szíriai kormányerők

Magánzárkába rakták, brutálisan verték, árammal kínozták és cigarettával égették a fogságba vetett gyerekeket Szíriában.

Alig 13 éves gyerekeket kínoztak és vertek meg a rendfenntartó erők és katonák Szíriában, ahol a rezsim vérbe fojtja a nép lázadását – olvasható a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet pénteken közzétett jelentésében. A New York-i székhelyű szervezet közlése szerint legalább 12 olyan esetet jegyeztek fel, amikor gyerekeket embertelen körülmények között tartottak, megkínoztak vagy lelőttek otthonukban vagy az utcán.

“Alig 13 éves gyerekek arról számoltak be a Human Rights Watchnak, hogy magánzárkába rakták, brutálisan verték és árammal kínozták, cigarettával égették, néha órákon keresztül fémbilinccsel lógatták őket néhány centiméterre a földtől” – folytatja a jelentés.

Egy 13 éves latakiai fiú szülei azt mondták, hogy fiuk kilenc napon át volt fogságban, miután azzal vádolták, hogy Bassár el-Aszad elnök arcképeit égette, rendszerellenes tüntetésekre és a biztonsági erők járműveinek tönkretételére uszított. A biztonsági erők tagjai “cigarettával égették a fiú nyakát és kezeit, forró vizet öntöttek a testére” – idézi a HRW a szülőket.

Egy másik 13 éves fiú azt mesélte el, hogy májusban a biztonsági erők három napon át kínozták egy katonai irodában. Azt mondta, el is ájult a gyomrára mért áramütésektől. “Amikor másodszor hallgattak ki, ismét áramütéseket kaptam. A harmadikra pedig fogókat hoztak, és letépték a lábkörmeimet.”

Tavaly március és november között a szíriai kormányerők több mint háromszáz gyereket öltek meg a tüntetések alatt. Erről december elején számolt be a szíriai jogsértéseket vizsgáló nemzetközi tényfeltáró bizottság egyik szakértője az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának genfi rendkívüli ülésén. Paulo Pinheiro már akkor kijelentette: bizonyítani tudja, hogy gyerekeket is kínoztak a szíriai börtönökben.

Az Aszad-rezsim ellen tavaly márciusban kezdődött felkelés elfojtásának már hatezernél is több halottja van, és ezreket vettek őrizetbe szíriai emberjogi aktivisták szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik