Nagyvilág

Az ENSZ határozattervezete hatalomátadásra szólítja fel Aszad elnököt

Az ENSZ Szíriára vonatkozó határozattervezete arra szólítja fel a szíriai elnököt, hogy adjon át minden hatalmat alelnökének, ami egy orosz diplomata szerint egyenes út a polgárháborúhoz.

Az AFP megszerezte a másolatát annak a tervezetnek, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának kedden, közép-európai idő szerint este kezdődő ülésén kerül megvitatásra. Ez támogatja az Arab Liga egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott, politikai átmenetet célzó határozattervezetét, amely felszólítja Aszadot, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállítása céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást.

Az ENSZ-határozattervezet hangsúlyozza, hogy “a szövegben nincs semmi olyasmi, ami erő alkalmazására vagy az azzal való fenyegetésre késztetné” a tagországokat. Ez a kitétel nyilvánvalóan az orosz és kínai aggodalmak lecsillapítására szolgál.

A tervezet “szabad és átlátható” választásokat irányoz elő “arab és nemzetközi felügyelet” alatt. Egyben felszólítja a szíriai kormányt, hogy “haladéktalanul vessen véget az emberi jogok mindennemű megsértésének és minden támadásnak azon személyek ellen, akik élnek politikai meggyőződésük szabad kifejezésének jogával”.

Gennagyij Gatilov orosz külügyminiszter-helyettes egy keddi Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy “az ENSZ BT tervezete nem mutat a kompromisszumkeresés irányába”. A diplomata szerint a tervezet elfogadása egyenes út lenne a polgárháborúhoz.

Oroszország – Aszad egyik legerősebb támogatója – megvétózta az ENSZ BT első kísérletét a szíriai leszámolás elítélésére, és azóta sem adta jelét annak, hogy megváltoztatta volna véleményét. Moszkva attól tart, hogy egy új intézkedés megnyitná az utat az esetleges katonai beavatkozás előtt, ahogyan arab támogatást élvező ENSZ-határozat vezetett a líbiai NATO-légicsapásokhoz is.

A szíriai kormányzati megtorlásoknak 2011 márciusa óta 5400 halálos áldozatuk volt az ENSZ adatai szerint. Az ellenzék ennek többszörösét tartja számon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik