Nagyvilág

Clinton Szíriáért aggódik

A szíriai erőszakhullám erősödése polgárháborúba sodorhatja az országot Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint.

Az amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának kedden, közép-európai idő szerint késő este kezdődött ülésén arra figyelmeztetett, hogy a világszervezet vezető testületének tétlensége megkérdőjelezheti az ENSZ hitelességét.

Clinton megfogalmazása szerint bizonyíthatóan Bassár el-Aszad szíriai elnök erői kezdeményezték csaknem kivétel nélkül azokat az akciókat, amelyek súlyos véráldozatokat követeltek a polgári lakosság körében, s a rezsim brutalitására válaszul egyre többen ragadnak fegyvert, ami ellenőrizhetetlen erőszakspirálba fordulhat.

Az amerikai külügyminiszter sürgette a BT-t, hogy támogassa az Arab Liga egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott, politikai átmenetet célzó határozattervezetét, amely felszólítja Aszadot, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállítása céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást. Clinton szerint e javaslatnak megfelelően a szíriai vezetést fel kell szólítani a polgári lakosság elleni támadások beszüntetésére és a békés megmozdulások szabadságának szavatolására. Hamad sejk szerint nem katonai beavatkozásra szólítanak fel, hanem a gazdasági nyomásgyakorlás eszközeinek alkalmazását szorgalmazzák, s Szíria jövőjéről az ország népének kell döntenie majd.

Bassár Dzsafari szíriai ENSZ-nagykövet elutasította azokat az állításokat, hogy kormánya lenne felelős a válságért, s azzal vádolta az Egyesült Államokat és európai szövetségeseit, hogy “újabb területeket akarnak meghódítani a Közel-Keleten”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett határozattervezet – amelyről helyi idő szerint kedden még nem szavaz, csak konzultációkat folytat a testület – arra szólítja fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy adjon át minden hatalmat alelnökének. Egyben felszólítja a szíriai kormányt, hogy “haladéktalanul vessen véget az emberi jogok mindennemű megsértésének és minden támadásnak azon személyek ellen, akik élnek politikai meggyőződésük szabad kifejezésének jogával”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik