Nagyvilág

Gyerekgyilkos szíriai kormányerők

Több mint háromszáz gyereket öltek meg a szíriai tüntetésekkel küzdő kormányerők március óta.

A szíriai karhatalmi erők csak novemberben 56 gyereket gyilkoltak meg – közölte a szíriai jogsértéseket vizsgáló nemzetközi tényfeltáró bizottság egyik szakértője. Paulo Pinheiro az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának genfi rendkívüli ülésén beszámolt arról is, hogy március óta 307 gyereket öltek meg a szíriai biztonsági erők, és kézzelfogható bizonyítékok vannak arra, hogy a karhatalmisták kínzásoknak is alávetették a gyerekeket.

A szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma messze meghaladja a négyezret – jelentette ki az ülésen Navi Pilla. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint, teljes polgárháborúba sodródhat az ország, ha „a szíriai hatóságok folytatják a könyörtelen elnyomást”.

A tanács által megbízott nemzetközi vizsgálóbizottság hétfőn hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a szíriai hatóságok emberiesség elleni bűntetteket követettek el a kormányellenes tüntetések erőszakos elnyomása során. Az ENSZ-biztos szerint a legújabb értesülések újból megerősítik annak szükségét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja a hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék (ICC) elé kell a szíriai jogsértések ügyét.

Fejszal al-Hamvi szíriai ENSZ-nagykövet a genfi tanácskozáson arra figyelmeztetett, hogy bármilyen ENSZ-intézkedés csak tovább mélyítené a válságot. “Pinheiro bizottsága más megfigyelőkhöz hasonlóan elfogultsága miatt saját csapdájába esett” – mondta a szíriai nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik