Tudomány

Magyarázza meg egy 11 évesnek, mi a szín!

színek (szín, színek, színes, festék, )
színek (szín, színek, színes, festék, )

Tudósokat kérdez internetes vetélkedőjén Alan Alda amerikai színész, a tudomány nagy rajongója arról, hogyan határoznák meg mindenki számára érthető módon a színeket.

A kérdéssel azt a három éve kezdődött vetélkedőt folytatja, melynek címe A láng próba (Flame Challenge). Az 1970-es és 1980-as években vetített M.A.S.H. televíziós sorozat hajdani szereplője arra szeretné rávenni a tudósokat, tegyék a nagyközönség széles rétegei számára közérthetővé a tudományt.

Abból indult ki, hogy amit egy 11 éves megért, az mindenki más számára is világos lesz. Első kérdése az volt, a kutatók magyarázzák el, mi a láng. Utána azt kérte, határozzák meg, mi az idő. Az új kérdés: mi a szín?

A tudósok 2014. február végéig küldhetik el filmre vett magyarázataikat, melyek közül a bírálatra jelentkezett iskolák választják ki a döntős pályázatokat. Ezeket április végén videokonferencián vitatják meg tíz iskola diákjai, ezután egy hónapig lehet szavazni a győztesre, akinek nevét május végén, június elején teszik közzé a projekt honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik