Nagyvilág

Ki segít a Szíriában elrabolt magyarokon?

Nem kaptak beutazási engedélyt a TEK munkatársai. Válságstáb alakult a külügyben.

Szíria nem kér a magyar terrorelhárítókból. A damaszkuszi vezetés ugyanis eddig nem adott beutazási engedélyt a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak, így azok nem tudnak a helyszínen segédkezni a két elrabolt magyar polgár felkutatásában.

Ezért soron kívül a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szír ügyvivőt, akitől azt kérték, hogy a szír hatóságok mindent tegyenek meg a két magyar kiszabadításáért, egyúttal hivatalos jegyzékben kérték, hogy a TEK szakemberei haladéktalanul kaphassanak vízumot Szíriába – derült ki a kormányfő szóvívőjének hétfői közleményéből.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint még a damaszkuszi magyar követ sem jutott el a válságövezetbe, Deir ez-Zór városába, amely törzsek által uralt területen fekszik. A diplomata ugyanakkor folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyi illetékesekkel, és az első lehetőséges alkalommal a helyszínre utazik, hogy személyesen kérjen hathatós segítséget a helyi vezetőktől.

Közben a Külügyminisztériumban összeült a válságstáb, amelyben a Terrorelhárítási Központ és más illetékes szervek képviselői vettek részt. A megbeszélésen a többi között elhangzott, hogy még mindig nagjából 140 magyar van Szíriában, ők annak ellenére is maradtak, hogy korábban felszólították őket az ország elhagyására.

Az ügy előzményeiről itt olvashat részleteket. Utána olvassa el összeállításunkat az Etiópiában, Szudánban és Thaiföldön túszul ejtett magyarokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik