Nagyvilág

Lemondott Janukovics polgármestere

Lemondott az orosz többségű dél-ukrajnai Krím-félszigeten levő Szevasztopol polgármestere, ahol a kijevi tüntetők ellen tüntettek vasárnap.

Volodimir Jacuba azzal indokolta döntését, hogy “már nincsenek helyükön azok a vezetők, akik őt kinevezték” és így nincs joga, hogy betöltse hivatalát. Jacubát ugyais az ukrán parlament által leváltott Viktor Janukovics elnök tette meg a fekete-tengeri orosz hadiflotta központjául szolgáló kikötőváros vezetőjévé 2011-ben. Jacuba állítólag kilépett az eddig kormányzó, hétfőtől azonban ellenzékbe vonuló, Régiók Pártjából is – írja a helyi Szevasztopolszkije Novosztyi.

„Nem adjuk meg magunkat a kijevi fasisztáknak”

Vasárnap helyi források szerint 30 ezer fős tüntetést rendeztek Szevasztopolban a Népakarat a fasizmus ellen Ukrajnában címmel. Kifejezték bizalmatlanságukat a város vezetése ellen, és új polgármestert választottak egy orosz üzletember, Olekszij Csalij személyében.

Az orosz zászlókat lengető tömeg – egyetlen ukrán lobogó sem volt látható a felvonuláson – határozatot fogadott el arról, hogy Szevasztopol nem ismeri el az ukrán parlament legutolsó döntéseit, és államcsínynek tartja az országban zajló eseményeket.

“Oroszország, Oroszország, Oroszország” – skandálta a tömeg. A gyűlésen elhangzott, hogy Szevasztopol orosz város és az is marad mindig, “soha nem adjuk meg magunkat a kijevi fasisztáknak” – írta a brit The Guardian című napilap.

Elszakadhatnak Ukrajnától

A Viktor Janukovics rezsimje elleni az utóbbi hetekben-hónapokban Ukrajna-szerte tartott ellenzéki tiltakozások nem voltak népszerűek a Krím-félszigeten, a helyi parlament képviselői több ízben kezdeményezték, hogy az autonóm státust élvező krími köztársaság forduljon segítségért Oroszországhoz. Volodimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke múlt csütörtökön kijelentette: a félsziget napirendre veheti az Ukrajnától való elszakadás kérdését, ha az ország szétesik.

Ukrajnán belül a Krímben a legerősebb az Oroszországhoz kötődés hagyománya, a félsziget hivatalosan Oroszország része volt, amíg 60 évvel ezelőtt a moszkvai szovjet vezetés az ukrán köztársasághoz csatolta. A szevasztopolihoz hasonló, kisebb tüntetés volt vasárnap a félsziget fővárosában, Szimferopolban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik