Nagyvilág

Elrabolt diáklányok: az ENSZ BT is megszólalt

A Nériában elrabolt diáklányok feltétel nélküli és azonnali szabadon engedését követelte az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken, és szankciókkal fenyegette meg az elrablásukért felelős iszlamisa szervezetet, a Boko Haramot.

Az ENSZ-testület – amelynek nem állandó tagjai közé tartozik jelenleg Nigéria is -, mélységes felháborodásának adott hangot a történtekkel kapcsolatban, és bejelentette, hogy büntetőintézkedéseket fontolgat a Boko Haram ellen – írja az MTI.

Diplomaták szerint a szankciók a szervezet terrorlistára helyezését, továbbá tagjainak személyre szabott büntetését foglalhatják magukban.

Emberiesség elleni bűntett

Nigéria Borno szövetségi államának egy bentlakásos iskolájából április 14-én kétszázhetvenhat diáklányt raboltak el, és többségüket még mindig fogva tartják a szélsőségesek. Az ország északi részében, a hét elején a Boko Haram újabb nyolc diáklányt rabolt el.

A BT-nyilatkozat különösen aggasztónak tartja a Boko Haram azon közlését, hogy a lányokat rabszolgaként fogják kezelni, azaz eladják és házasságra kényszerítik őket.

A világszervezet legbefolyásosabb testülete értésre adta, hogy ami a diáklányokkal történik, az emberiesség elleni bűnnek bizonyulhat.

A Biztonsági Tanács a felelősök mielőbbi felelősségre vonását is fontosnak tartja.

Fenyegetik a békét

Élesen elítélte a pénteki nyilatkozat azt a frissen bejelentett támadást is, amelyben a Boko Haram – sajtóközlések szerint – több mint kétszáz embert lemészárolt egy Kamerunnal határos faluban.

A Boko Haram által 2009 óta elkövetett terrortámadások Afrika középső és nyugati részének békéjét és stabilitását is fenyegetik – áll a nyilatkozatban.

A szélsőséges szervezet iszlám államot akar megteremteni a keresztények és muzulmánok között megosztott afrikai ország északi, muzulmán többségű felén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik