Belföld

Teszt: a világ első bluetooth terméke

Bemutatjuk olvasóinknak a bluetooth technológia első forgalomba kerülő újdonságát, vizsgáztattunk egy notebookra szerelhető kamerát, és kipróbáltunk egy bivalyerős notebookot is.

Teszt: a világ első bluetooth terméke 1Ericsson Bluetooth Headset

A Bluetooth több szerkezet közti információátvitelre szolgál, legyen az hang vagy adat. Lehetővé teszi, hogy egy mobiltelefont összeköthessünk egy notebookkal, és azon kábelek nélkül internetezzünk! Hátránya, hogy erős korlátok közé szorították a kapcsolódási lehetőségeit, képtelen tíz méternél nagyobb távolságot áthidalni, főleg falon keresztül.

Adatok:

Ericsson Bluetooth Headset

Ár: még nem kapható

Webcím: http://www.ericsson.hu

Alapkövetelmény: Kompatibilis Ericsson telefon (A2218z, A2618, R310, R320, T20, T28 és a T28World)

Szolgáltatások: Vezeték nélküli

Kéz nélküli mobiltelefon headset

Újratölthető akku

Szoftver a Bluetooth kompatibilis PC-hez

Vélemény: Az Ericsson Bluetooth Headset kétségtelenül érdekes technológia, de valószínűleg túl drága lesz a nagyközönség számára. Kár érte!

Kezelhetőség: 4

Felépítés: 4

Teljesítmény: 3

Szolgáltatások: 3

Ár/érték arány: 2

Összesen: 3

Az Ericsson Bluetooth Headsethez jár egy olyan telefonadapter, melyet úgy terveztek meg, hogy egyszerűen hozzá lehessen kapcsolni egy kompatabilis Ericsson mobilkészülékhez. A hangminőség olyan, mintha egy fürdőkádból beszélgetnénk valakivel, ezért azonban nem szabad a Bluetooth-t okolni, hiszen minden kéz nélküli készülék ilyen problémával küzd.

Az árát jobb, hogy ha nem firtatjuk, mivel minden újdonság inkább a vastagabb pénztárcájúaknak készül. Ráadásul itthoni forgalmazására néhány hetet még várnunk kell, de azt ígérhetjük, hogy viselője után az utcán mindenki megfordul, mivel olyan látványt nyújt, mint aki most lépett ki egy Star Trek epizódból.

A Bluetooth-hoz nagy reményeket fűznek a mobilcégek. A verseny óriási, és a konkurensek, mint a Nokia és a Motorola, máris felkészültek arra, hogy az új technológiát bevessék.

Teszt: a világ első bluetooth terméke 2Sony CMR-PC1 notebook kamera

A CMR-PC1 notebook kamera nem más, mint egy miniatürizált webkamera. A súlya mindössze 45 gramm, a magassága pedig alig több, mint hét centiméter, vagyis méreteiben tökéletesen megfelelő ahhoz, hogy a monitorunk tetejére biggyeszthessük egyszerű csipesz segítségével. A CMR-PC1 meseszép. A lencse kétszáztíz fokos szöget képes befogni, és manuális fókusszal is felszerelték, akárcsak egy normális kamerát.

Adatok:

Sony CMR-PC1 notebook kamera

Ár: 40 000 Ft

Webcím: http://www.sony-cp.com

http://www.ant.hu

Rendszerkövetelmények: 200 MHz processzor

64 MB memória, 210 MB hely a merevlemezen, USB csatlakozó

Szolgáltatások: Könnyű súly: 45 gramm

640x 480 pixeles felbontás

30 filmkocka másodpercenként

Felcsatolható mikrofon

Biometrikus képernyővédő

Videokonferencia

Videofelvételeket készít a merevlemezre

ArcSoft Video Impression és Photo Impression szerkesztőprogram

Utazótáska

Csiptető a notebook kijelzőhöz

Vélemény: Ez a notebookhoz és PC-hez is alkalmas kamera új ablakot nyit a jó minőségű online videózás terén.

Kezelhetőség: 4

Felépítés: 5

Teljesítmény: 4

Szolgáltatások: 4

Ár/ érték arány: 4

Összesen: 4

Installálni nagyon egyszerű, az ArcSoft Photo és Video Impresson programmal saját házimozit és fotókat készíthetünk. Arra azonban senki se számítson, hogy ezzel a kütyüvel elkészíthető a következő mozisiker, a felbontása ugyanis maximum 640×480 pixel. A videoklipjeinket e-mailen tovább lehet küldeni, de a Titanicot már nehéz lenne a levélhez csatolni.

A CMR-PC1-gyel videokonferenciát is rendezhet, ha távol van irodájától. Ehhez szükséges a Netmeeting szoftver. A kép jó minőségű, egyáltalán nem pixeles. Fantasztikus a kamera biometrikus képernyővédője. A program (videoérzékelő) felismeri, ha a felhasználó visszatér a géphez, és hanggal üdvözli. Még egy clip-on (csatold fel) mikrofon is jár a csomaghoz, amely egyáltalán nem viszi csődbe a vásárlót.

Teszt: a világ első bluetooth terméke 3Asus Hi-Grade Ultinote 8400-850F notebook

Notebookkal nyerő az ember. Különösen a most megjelent Hi-Grade Ultinottal, amely hamarosan felválthatja a kiöregedett PC-ket. Háromkilós súlyával többet nyom, mint egy átlagos notebook. Ennek oka többek között az, hogy nagyon sok mindent tömtek bele. Egy 850 MHz-es Pentium III processzor mellett 128 MB memória is található, nem beszélve a 20 GB-os merevlemezről, DVD-ROM- és flopimeghajtóról.

Adatok:

Asus Hi-Grade Ultinote 8400

Ár: 976 000 Ft

Webcím: http://www.digimax.hu

Jellemzők: Pentium III-as, 850 MHz-es processzor

128 MB memória

10 GB merevlemez

8 sebességes DVD-ROM-meghajtó

14,1 in TFT kijelző

Beépített 56 kbps modem

S-Video kimenet

Két USB port

Infraport

Windows Me, MS WorkSuite 2001 és Norton Antivirus programok

Vélemény: Az Ultinote képes az asztali gépek helyettesítésére, csak sokkal drágább.

Kezelhetőség: 5

Felépítés: 4

Teljesítmény: 5

Szolgáltatások: 4

Ár/érték arány: 3

Összesen: 4

Egyes notebookok a SpeedStep technológia segítségével növelik az akkumulátorok életét. Ez csökkenti a Pentium III-as processzor sebességét, amennyiben nincsen szükség a teljes gőzre, ha azonban végsebességre kell kapcsolni, a SpeedStep ezt is megoldja. A végeredmény: közepes élettartamú az akkumulátor, és nincsenek teljesítménybeli kompromisszumok.

Mindent egybevetve az Ultinote egy kellemes és határozottan lenyűgöző darab. A 8 sebességes DVD-meghajtó szabályos moziélményt nyújt. A kép tiszta és világos a jó minőségű 14 colos TFT monitor jóvoltából, a legtökéletesebb élményt azonban az nyújtja, ha a televíziót az S-Video csatlakozóhoz kapcsoljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik